Росандрій Савчук не лише грає на барабанах, але й виготовляє їх власноруч уже впродовж трьох років. У доробку тернополянина налічується близько 50 найрізноманітніших видів ударних інструментів. Як каже сам пан Росандрій, його творча діяльність немає меж. У Тернополі, а то й можливо в Україні, він – єдиний майстер з виготовлення барабанів.

Тернополянин робить барабани для відомих музикантів

Більше того, музичні інструменти тернополянина користуються популярністю за межами батьківщини, а його барабани допомагають музикантам досягати успіху та здобувати всесвітнє визнання. На ударних інструментах Росандрія Савчука, зокрема, грають відомий барабанщик,співавтор шоу-виступу Руслани на конкурсі «Євробачення» Олександр Муренко та барабанщик Ані Лорак – Максим Малишев.

«Аби виготовляти барабани, не потрібно бути інструментало-мейкером чи мати спеціальні знання або музичну освіту, – стверджує Росандрій Савчук. – Для цієї справи достатньо володіти мінімальними навиками столяра і розуміти специфіку музичних інструментів».

Економіст за освітою, тернополянин жодного дня не пропрацював за фахом. Коли в державі розпочалась криза, чоловікові важко було знайти задовільну роботу. А захоплювався пан Росандрій, ще зі студентських років, грою на барабанах. Відтак, аби не зрадити своїм інтересам, він все-таки віддав перевагу улюбленій справі.

«Свого часу мені випала чудова нагода вчитися гри на барабанах всього світу в Римі. Перших півроку знайомився з культурою країни, багато спілкувався з тамтешніми жителями. Недаремно кажуть: всі дороги ведуть до Риму Опісля вирішив вдосконалювати свою майстерність гри на музичних інструментах, – говорить тернополянин».

Першою майстернею була кухня

Виготовляти барабани чоловік почав через два роки після повернення з Італії на Батьківщину. Це для нього, як стверджує він, – передусім справа мистецтва, яку він робить із великим ентузіазмом.

«Якось мій друг-музикант попросив зробити йому барабан. Я погодився, хоча до цього часу взагалі не займався подібним, щоправда доводилось ремонтувати музичні інструменти. Та й будь-яких навиків чи техніки з виготовлення барабанів не опановував. У мене був лише за плечима п’ятирічний досвід гри на барабанах. Мабуть, це й наштовхнуло мене зважитись на пропозицію друга. До речі, він досі грає на моєму барабані, від якого просто в захваті, – пригадує Росандрій».

Першою майстернею для пана Росандрія слугувала невелика кухня однокімнатної квартири, в якій він дотепер мешкає з дружиною. Тоді в оселі чоловіка барабани були повсюди. Інколи їх господарі використовували замість тумби чи підставки під вазони. Тому спогадів про започаткування «барабанної» справи залишилось чимало.

Виготовляє інструменти до стилю музиканта

А пристрасть до барабанів у тернополянина виникла значно раніше. Часто він разом із друзями збиралися вечорами і грали на музичних інструментах у власне задоволення. Спершу до рук пана Росандрія  потрапив такий ударний інструмент, як шейкер, потім тамбурін а згодом і барабан.

«А вже через кілька місяців у мене загорілася іскра любові до цього ударного інструмента і переросла у негаснучий вогонь, – каже чоловік. – Я не виготовляю інструменти, які можна придбати у будь-якому музичному магазині. Моїми роботами є ексклюзивні індивідуальні інструменти, зроблені відповідно до стилю музиканта».

Так, зовнішній вигляд інструмента підкреслює особистість барабанщика. А за його специфічним звуком публіка впізнаватиме виконавця на живих концертах чи за музичними записами. Інструменти такого високого класу, які робить Росандрій Савчук, в Україні можна порахувати на пальцях однієї руки. Переважно він виготовляє класичні малі барабани.

«Вони є невід’ємною частиною ударної установки будь-якої сучасної музичної групи. Тому нині класичні барабани є досить популярними, – розповідає тернополянин. – На моїх інструментах грають, як правило, професійні музиканти. Як майстра з виготовлення барабанів мене добре знають в Росії, Білорусії, у країнах Прибалтики. Втім, був і випадок, коли ударні інструменти я виготовляв для студентів-музикантів, яких просто захоплював напис “Made in Ukraine”.

Тверда деревина забезпечує звучання барабану

Для виготовлення барабанів, пояснює пан Росандрій, знадобляться два основних матеріали: деревина твердих порід і клей. Щодо першого, то це породи таких дерев, як бук, явір, дуб, акація. Або ж підійдуть екзотичні породи –  африканський бубінга, падук, зебрано. Від твердості деревини залежить  звучання інструменту.

«Раніше, як і зрештою тепер, фурнітуру для барабанів в Україні не виготовляли. Тому я знімав її зі старих музичних інструментів або ж замовляв закордоном, що й досі роблю. Загалом, щоб зробити барабан багато часу не потрібно – до трьох місяців. Довготривалим є сам процес виготовлення, котрий пов’язаний із заготівлею фурнітури. Тому, аби не гаяти часу, одночасно роблю кілька барабанів».

Захопленням тернополянина зацікавилась і дружина

Окрім цього, пан Росандрій займається ремонтом та реставрацією старих ударних інструментів. Якщо у когось збереглися хороші барабани, тернополянин без проблем надасть їм попереднього чи навіть кращого вигляду. Сьогодні чоловік має власну майстерню, де він щодня проводить чимало часу. А вдома у нього є три барабани, на яких грає щодня, і, як не дивно, але жодної скарги від сусідів не отримав, мовляв, з ними живе дружньо. До захоплення  вже й дружина звикла, каже пан Росандрій, навіть виявила намір й собі спробувати грати на барабанах.

«Виготовлення барабанів для мене – це не просто хобі, бо від хобі люди отримують задоволення лише на певний період. І не бізнес. У моєму випадку – це справа, котру я люблю і котра постійно приносить насолоду», – говорить чоловік.

Юля КВІТКА

Тернопільська липа

 

Від admin