Під урожай 2019р. господарствами усіх категорій посіяно 832,1 тис.га сільськогосподарських культур, що на 6,4 тис.га менше, ніж під урожай 2018р. У структурі посівних площ переважають зернові культури, під які відведено 470,2 тис.га, або 56,5% від усієї засіяної площі. Зокрема, в області посіяно 229,6 тис.га пшениці, 116,0 тис.га ячменю, 100,1 тис.га кукурудзи, 12,8 тис.га зернобобових, 5,6 тис.га гречки. У 2019р. порівняно з 2018р. посівні площі зернових культур загалом збільшились на 7,0 тис.га.
У 2019р. проти 2018р. площі, відведені під технічні культури скоротились на 4,6%, а найбільше – площі буряка цукрового фабричного (на 31,1%) та соняшнику (на 16,9%), яких посіяно відповідно 23,7 тис.га та 58,8 тис.га. Разом з тим, в області зросли посіви сої, площа якої складає 88,9 тис.га (на 15,9% більше, ніж у 2018р.).
У 2019р. на Тернопільщині посадили 57,0 тис.га картоплі (на 1,5% більше, ніж у 2018р.) та 11,2 тис.га овочевих культур відкритого ґрунту (на 4,1% більше). Традиційно основними виробниками картоплі та овочів залишаються господарства населення, питома вага якого в посівних площах цих культур складає відповідно 97,9% та 92,0%.
Під кормові культури в 2019р. в області відведено 47,2 тис.га, що на
2,8 тис.га менше порівняно з 2018р.