14-15 жовтня Шумщина гостинно приймала делегацію із Сокальської громади, яких запросили міська рада та ГО «Меморіал Південна Волинь». Візит був присвячений вшануванню пам’яті Василя Процюка («Кропиви») — майора УПА, шефа штабу УПА-Південь, уродженця села Городиловичі Сокальського району.

Протягом візиту учасники Пласт Станиця Сокаль, патріотичного гуртка «Сокіл-Джура» та активна молодь з Львівщини відвідали музей під відкритим небом — штаб «Табір військової округи УПА «Волинь-Південь» поблизу села Антонівці. Екскурсія дозволила глибше ознайомитися з історією УПА та героїчними подіями боротьби за незалежність України.

У місті Шумську гостей зустріли пластуни станиці «Шумськ», разом з якими була організована почесна варта біля братської могили, де поховані Василь Процюк, його ад’ютант на псевдо «Орлик», та ще п’ять невідомих повстанців. Відбулася урочиста церемонія, під час якої священники освятили оновлену пам’ятну дошку на могилі.

Цього року відзначають 80 років від загибелі героїв. Під час заходу про їхній героїзм та внесок у визвольний рух говорили благочинний Шумського благочиння о. Миколай, міський голова Вадим Боярський та представник Сокальщини Євген Матвіїв.

Знайомство з патріотичною історією Шумщини продовжилося в Шумський краєзнавчий музей, де директорка Колесник Лариса провела екскурсію для гостей. Вона розповіла про видатні сторінки історії регіону, зокрема, про участь місцевих жителів у визвольній боротьбі.

Завершився візит до Шумщини приємними та теплими моментами в парку «Соснина», де молодь провела вечір біля ватри з піснями, розмовами та іграми.