З початку цього року понад 500 учасників бойових дій звернулися до служби зайнятості області у пошуках роботи. Завдяки державним програмам та ініціативам місцевої влади, ветерани отримують всебічну підтримку. Вони мають можливість пройти перекваліфікацію, отримати гранти на власний бізнес або ж знайти роботу за фахом.

Служба зайнятості пропонує широкий спектр послуг, серед яких: ваучери на навчання, безкоштовні курси, консультації щодо працевлаштування та створення власного бізнесу. Роботодавці, які працевлаштовують ветеранів, отримують фінансову підтримку від держави.

36 ветеранів отримали ваучери на оплату навчання та здобувають професії: екстреного медичного техніка, водій навантажувача, водій автотранспортних засобів, тракторист-машиніст с/г виробництва, а також здобувають вищу освіту за спеціальностями: «Автомобільний транспорт», «Будівництво і цивільна інженерія», «Менеджмент», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Психологія», «Професійна освіта (за спеціалізаціями)».

142 ветерани отримали направлення на безоплатне навчання в центрах професійно-технічної освіти ДСЗ в рамках реалізації експериментального проєкту з організації профнавчання УБД та осіб з інвалідністю внаслідок війни за професіями: водій навантажувача, водій автотранспортних засобів, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, оператор котельні, за напрямами: «Основи бізнес-планування», оператор безпілотного літального апарата (дрона), «Психологічна стійкість учасників бойових дій».

З початку дії програми Грант для ветеранів та другого подружжя (250 тис. – 1 млн грн) 24 ветерани та 16 членів сімей УБД отримали гранти на бізнеси у сферах харчування, ремонту та технічного обслуговування траспортних засобів, торгівлі, стоматології, бджільництва, вирощування та переробки ягід і фруктів та ін. Вони створять 87 робочих місць. Загальна сума їх грантової допомоги – майже 18,8 млн грн. Зараз 98 УБД зі статусом безробітного шукають роботу, з них третина – віком 35-44 роки, 26 – мають інвалідність.

Важливо зазначити, що не лише держава, а й місцеві громади активно долучаються до підтримки ветеранів. Волонтерські організації та небайдужі громадяни надають різноманітну допомогу: від психологічної підтримки до матеріальної допомоги.

Завдяки спільним зусиллям держави, місцевої влади та громадянства, ветерани мають можливість успішно інтегруватися в цивільне життя та реалізувати себе.