Неправильно підібраний кондиціонер може не тільки погано виконувати свою роботу, а й швидко вийти з ладу. Саме тому експерти рекомендують підбирати таку техніку під конкретні приміщення та враховувати багато інших факторів. На прикладі кімнати площею 35 м² розберемося, на що треба звертати увагу.
Image

Розмір приміщення

Цей параметр буде впливати на те, кондиціонер якою потужності треба вибирати. Занадто слабка модель може недостатньо охолоджувати приміщення, сильна — використовувати зайву електроенергію. Варто зазначити, що кондиціонер впливає не на саму площу кімнати, а на об’єм повітря в ній. Тому, до прикладу, якщо у квартирі чи будинку високі стелі, треба вибирати потужніший варіант.
Зазвичай виробники зазначають в описі до моделей, яку площу він ефективно охолоджує. Наприклад, можна купити кондиціонер CH-S12FTXLA2-NG для кімнати в 35 м², або підібрати іншу модель серії для більшого чи меншого приміщення та з інакшою потужністю. Проте не лише площа буде відігравати роль під час вибору.

Рівень теплоізоляції

Тип віконних рам, рівень утеплення будинку та покриття стін впливають на мікроклімат у квартирі. Чим краще ізольовано приміщення, тем легше кондиціонеру буде його охолодити.
Якщо квартира погано тримає температуру, рекомендуємо вибрати потужніший варіант — на 10–20 %. Завдяки цьому вдасться створити в кімнаті оптимальний температурний режим.
Більш потужні кондиціонери також зазвичай вибирають у приміщення:

  1. з великими вікнами;
  2. на сонячній стороні;
  3. у кутові квартири;
  4. для прохідних кімнат.

 

Якщо оцінити самостійно ці моменти важко, варто звернутися до спеціаліста.

Підбір потужності

Експерти рекомендують на кожний м² у кімнати застосовувати від 80 до 100 Вт. Так, для приміщення у 20 м² потрібен кондиціонер потужністю від 9000 Вт, для 35 м² — від 14000 Вт тощо.
Для великих кімнат дуже важливо, аби модель мала найбільший клас енергоефективності — А++ і вище. Це сильно допоможе заощадити кошти.

Додаткові теплопритоки

Мова тут не лише про вікна чи побутові прилади, які нагріваються, — телевізори, комп’ютери тощо. Теплопритоками вважаються і люди, яки живуть у квартирі чи будинку та часто бувають у приміщенні.
Щоб врахувати й цей показник, треба до базової потужності кондиціонера додати ще Вт/год. Приблизні підрахунки такі:

  1. доросла людина — 100 Вт/год;
  2. дитина — 70 Вт/год;
  3. ноутбуки та монітори — 50 Вт/год кожен.

 

Звісно, що врахувати всі нюанси й підібрати максимально точно не вийде. Але за можливості треба намагатися самостійно оцінити площу приміщення, ізоляцію та кількість теплопритоків. Також можна звернутися до спеціалістів, які здатні підібрати оптимальну систему кондиціонування для цілої квартири.