Цікаво, яскраво, креативно, творчо, по-студентськи весело і по-науковому виважено, впевнено і водночас піднесено, світло та дуже по-домашньому Факультет іноземних мов Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка відзначив свій 30-літній ювілей з часу заснування. Різноманітні дійства – квести та ярмарки, спортивні змагання та вистави, поетичні виступи та інтелектуальні батли – тривали на факультеті впродовж тижня. Кожна з кафедр внесла свою лепту у цей процес, організовуючи заходи так, щоб було і пізнавально, і динамічно, і з шармом та особливостями кожної мови, яку вивчають на факультеті.

«Ми святкуємо цю дату не так помпезно, як би хотілося, бо всі розуміємо, який зараз час і стан – стан війни. І ми дякуємо воїнам Збройних сил України, які дають можливість нам зробити це свято – хоча би мінімально, але відзначити цю важливу подію в житті наших викладачів та студентів», – розповідає декан факультету іноземних мов, кандидат філологічних наук, доцент Микола Кебало.

Програму святкувань з нагоди ювілею факультету під назвою «З Україною в серці» відкрила Всеукраїнська студентська науково практична-конференція «Нові тенденції в перекладознавстві, філології і лінгводидактиці в контексті глобалізаційних процесів», яку організувала кафедра теорії і практики перекладу.

«Окрім студентів з нашого факультету, були доповідачі з Києва, Дніпра, Харкова, Миколаєва і навіть з інших країн – Хорватії, Польщі», – говорить Микола Кебало.

Кафедра німецької філології та методики навчання німецької мови відзначилась оригінальною інтерактивною презентацією «Германізми в українських діалектах» та креативним мовно-літературно-країнознавчим квестом «Як добре ти знаєш Німеччину?», які підготували студенти старших курсів.

Особливим подарунком з нагоди 30-річчя факультету стала вистава англомовного студентського театру «Theatrical Spectrum» за мотивами оповідання О. Генрі «Вождь червоношкірих». Цікаво, щиро, професійно – саме так можна описати гру акторів, їхнє вміння перевтілюватись у своїх персонажів. Усіх глядачів – студентів, викладачів, гостей (адже у актовій залі, де демонструвалась вистава, був практично аншлаг), спектакль зарядив позитивними емоціями, завдяки музичному оформленню, костюмам, тонко і влучно передав стиль епохи, у якій відбувались події. А найголовніше – зміг усім присутнім допомогти відчути себе справді тим товариством, яке об’єднує вивчення іноземних мов.

Долучились до святкування ювілею факультету і учні тернопільських шкіл завдяки заходу«Open House», на який їх зібрала кафедра англійської філології та методики навчання англійської мови. Школярі познайомились з керівництвом факультету, а ще отримали можливість виконувати різноманітні завдання з викладачами кафедри та студентами-«англійцями».

Кафедра романо-германської філології запросила усіх бажаючих у «Поетичну кав’ярню», де у флері аромату кави читали свої вірші студенти та викладачі як факультету іноземних мов, так інших факультетів. Молоді люди ділились у віршах частинками свого внутрішнього світу, почуттями та переживаннями, відтак захід видався дуже яскравим і світлим. Додатком до поезій була того дня музика – пісні французьких виконавців, які звучали у конкурсі «Вгадай мелодію».

Не обійшлося під час святкування ювілею і без спортивних баталій – виставковий футбольний матч за «Кубок Легенд» між командою студентів та командою випускників, де перемогу здобули студенти ФІМ, і змагання з волейболу серед жіночих студентських команд факультету.

Фінальним акордом святкувань стали урочистості, які пройшли у стилі вільного плавання на хвилях знань, адже факультет іноземних мов під час цього дійства було названо кораблем, його декана – капітаном, який мав усі атрибути капітанського статусу – кітель, кашкет і навіть люльку.

Відповідно оформлена була і сцена – щогла, палуба, штурвал, вітрила, хвилі, прапори. Декан, який вийшов на сцену у формі капітана, запросив до вітального слова ректора університету Богдана Буяка і представив його адміралом академічної флотилії, а членами екіпажу корабля виступили зі своїми промовами завідувачі кафедр.

У залі були присутні студенти, викладачі, колишні студенти – випускники, а також ветерани факультету – ті педагоги, які стояли біля витоків його створення разом зі тодішнім ректором вишу, який свого часу, у далекому 1993 році підписав наказ про створення факультету іноземних мов, – Володимиром Кравцем. Цю цікаву імпрезу із концертними номерами у виконанні студентів, викладачів факультету та друзів – танці, пісні, сценки зі студентського життя, доповнили емоційні та щирі виступи, спогади, вітання та подарунки і звичайно святковий торт.

«Наш факультет, якщо брати денну форму навчання, є найбільшим в університеті за кількістю студентів. Зараз у нас на денній формі вчиться понад 750 осіб, а ще є заочна, тобто, загалом факультет має понад 800 студентів, – розповідає декан Микола Кебало. – У нас є чотири освітні програми: 014-02 Середня освіта – англійська мова і література, німецька мова, французька мова, та англійсько-український переклад. Усі вони відрізняються своїми яскравими особливостями. Так, скажімо, студенти 0.14-02 середня освіта – англійська мова, навчаються за програмою «British Council». У них набагато більше практик в школі, починаючи вже з другого курсу. «Німці» мають окрему програму у співпраці з німецьким Гете-Інститутом в Україні, беруть участь у семінарах в її рамках.

Є у нас академічна мобільність. Зараз кафедра англійської філології працювала в проєкті «Еразмус плюс», наші викладачі відвідали Естонію, нещодавно повернулись з Великобританії, а студенти за цим проєктом на даний момент перебувають у Тарту (Естонія). Дуже гарний проєкт мають «французи» – Асоціація «Франція-Україна», і наші студенти також на літніх канікулах щороку їздять на стажування до Франції.

Студентів груп англійсько-українського перекладу постійно залучають до міжнародних інвест-форумів, які проводяться в Тернополі, до інших офіційних заходів та зустрічей з іноземцями, що потребують перекладачів. Тобто, кожна освітня програма чимось унікальна і приваблива для студентів. Багато наших випускників після закінчення університету навчаються за кордоном».

Загалом, як стверджує Микола Степанович, факультет вже міцно став на ноги, адже тридцять років біографії – це і досвід, і стабільність. «Впродовж останніх 5-6-ти років кількість абітурієнтів у нас не падає. Цього року ми набрали майже 250 студентів першого курсу – і магістратури, і бакалаврату. Відтак, ідемо стабільно кожен рік».

За словами декана, факультет у них дуже дружній, все роблять разом і гуртом. Так, скажімо, щороку та чи інша кафедра проводять методичні семінари, й інші кафедри завжди долучаються до цього. «Надзвичайно хороший зараз зібрався і студентський актив, які багато допомагають в організації різних заходів, є на кого опертися. Гуртуються вони під керівництвом заступника декана з виховної роботи Наталії Левчик. До речі, дуже ініціативний та активний підібрався цього року перший курс. Вони вже прекрасно проявили себе і на Посвяті в першокурсники, презентуючи свої групи, і на благодійному ярмарку з нагоди ювілею факультету, де зібрали понад 24 тисячі гривень».

До слова, зібрані кошти будуть спрямовані на підтримку військового підрозділу, у якому ще з початку війни служить викладач факультету Валерій Панченко. Студенти вже не раз долучалися, щоб придбати для воїнів, з якими служить їхній педагог, необхідне та потрібне.

Відтак, відзначивши 30-річний ювілей і залишаючи цю гавань свята, спогадів та ностальгії, корабель факультету іноземних мов ТНПУ імені Володимира Гнатюка, далі вирушив у плавання океаном науки, сподіваючись на знання і дружбу, на традиції і новий досвід, вірячи у нашу ПЕРЕМОГУ, тримаючи у серці Україну, але залишаючись відкритим для цілого світу.

Олена Лайко, «Тернопільська Липа», фото із сторінки факультету у соцмережах

Від admin2