Заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Устенко провів нараду з головами громад щодо активізації роботи з розроблення історико-архітектурних опорних планів історичних міст Тернопільської області, які занесені до Переліку історичних населених місць України.

Крім представників територіальних громад області участь в її роботі взяли директор департаменту культури та туризму обласної військової адміністрації Світлана Байталюк, представник департаменту архітектури, містобудування, ЖКГ, енергозбереження Тернопільської ОВА Віктор Якимук, член науково-методичної ради при Міністерстві культури та інформаційної політики України Юрій Вербовецький, директор обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська.

Історико-архітектурний опорний план – це науково-проєктна документація, яка розробляється у складі генеральних планів історичних населених місць. Цей план погоджується та затверджується у складі містобудівної документації, згідно із Законом України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Деякі населені пункти Тернопільщини досі не мають опорного плану. Я розумію, що його вартість доволі відчутна. Та попри це ми повинні розставляти чіткі пріоритети й розуміти, що це капіталовкладення у майбутній розвиток міст та селищ області”, – сказав Віктор Устенко.