Зараз такий непростий час, коли всі ми переживаємо переломні події, що різко змінюють життя людей в Україні. Мільйони наших громадян вже стали вимушеними переселенцями. Так у Тернополі від початку широкомасштабного вторгнення росії зареєстровано у статусі ВПО близько 30 тисяч жителів східних, південних, північних та центральних областей.

Важливість їх адаптації в новій громаді неможливо недооцінити. З метою ближчого знайомства з Тернополем та тернополянами громадською організацією «Жінки в Україні» був організований тихий вечір, присвячений історії нашого рідного міста, для жінок та дівчат з числа ВПО.

Про засновників Тернополя, відомих людей, події, цінності, традиції розповів гостям кандидат історичних наук, краєзнавець Володимир Окаринський.

Учасниці заходу дізналися про місто, яке знає точний День свого народження, місто в Галичині і на Поділлі одночасно, місто Соломії Крушельницької і Леся Курбаса, місто трьох націй і культур… Це далеко не все про Тернопіль, що прозвучало того вечора. Організатори мали на меті донести до присутніх ті важливі історичні моменти, які є основою сучасного Тернополя, характеризують наш край і людей, які тут живуть.

Творчою родзинкою цього затишного вечора стала красива поезія Олени Лайко. Вона передала ту неповторну атмосферу міста, його особливих деталей і улюблених для тернополян місць. Поетеса легкимии словами, які, наче, перетікали одне в одне, ділилася емоціями, дарувала настрій захоплення, згадувала дорогі, щемливі історії.

Гостей вечора гостинно приймала етно-ресторація «Галич». А її господиня, Галина Головецька розповіла присутнім не лише про особливості галицької кухні, а й приготувала для них солодке частування.

Незважаючи на те, що за розкладом відключень світла не було, це не завадило теплому, щирому спілкуванню.

«Такі заходи, як цей, повинні проводитися по всій Україні і не лише у військовий час, а й у мирний. Вони повертають нас до історичних витоків, до того, що було вже давно втрачено, але все одно жило всередині кожного з нас. І ця іскорка зараз запалюється і, таким чином, поновлюється наше бажання бути дійсно українцями. Мені здається, що раніше немало наших громадян соромилися визнавати себе українцями. А тепер ми це з гордістю говоримо. То ж, такі щирі заходи дуже допомагають зараз у спілкуванні і в психологічному стані. Ми знайомимося з місцевими людьми, їх побутом, традиціями і тим, як вони планують жити в майбутньому. І це все дуже надихає!», – поділилася своїми враженнями від затишного вечора, присвяченого історії Тернополя, Марина з міста Бердянська.

Захід відбувався в рамках проєкту адаптації жінок та дівчат ВПО в новому середовищі (в Тернопільській громаді) за підтримки Українського Жіночого Фонду.