«Живе у нашому селі, недалеко від школи, дуже хороша молода жінка Айшат Шахілова, яка переїхала разом з родиною з Казахстану в Тернопільську область на Вишнівеччину, мама двох діток 3 і 8 років. Знаю її особисто. Має професійно-технічну освіту, продавець продовольчих товарів за фахом. Вона дуже любить куховарити, цікавиться новими рецептами і експериментує з приготуванням різних смаколиків для родини та друзів. Привітна, сумлінна, старанна, – розповідає директорка ЗОШ 1-2 ступеня с. Котюжино Лідія Миколаївна Воробець. – Наша кухарка пішла в декретну відпустку, отож у школі знову з’явилася вакансія. Вирішила запропонувати її Айшат, але виявилося, що вона не має відповідного документа про кваліфікацію. Тому й звернулася у службу зайнятості, аби вирішити питання направлення односельчанки на підтвердження результатів неформального професійного навчання за професією кухар».

Можливість підтвердити свою кваліфікацію за два дні та отримати свідоцтво про підтвердження кваліфікації дуже зацікавила Айшат, адже це був ідеальний варіант, щоб отримати бажану роботу, та ще й у рідному селі.
Отримавши у районній філії ОЦЗ анкету самооцінювання, молода жінка вирішила зробити рішучий крок – здавати іспити для підтвердження кваліфікації.
«Оцінювання знань відбувалося у Рівненському центрі професійно-технічної освіти ДСЗУ, – розповідає Айшат. – У ЦПТО працюють висококваліфіковані викладачі; навчальна кухня оснащена сучасним технічним обладнанням, інструментами, пристроями; створено хороші умови для професійної підготовки і проживання.
Кваліфікаційна комісія уважно слідкувала за дотриманням технологічного процесу приготування страв. Звичайно, було неабияке хвилювання, інтенсивна підготовка, але я люблю готувати їжу, працювати з різними продуктами, отож іспит на кухарські знання (тести) і вміння готувати згідно з рецептурами і технологічними картами (на навчальній кухні-лабораторії) здала на «відмінно»».
Завдяки службі зайнятості жінка отримала свідоцтво державного зразка та улюблену роботу, а роботодавець – сумлінну і вправну працівницю.
«Уже вдруге звертається Лідія Воробець до Збаразької районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості за допомогою у вирішенні питання укомплектування робочого місця кухаря. До слова, попередня працівниця також отримала роботу після попереднього підтвердження результатів неформального професійного навчання за спрямуванням служби зайнятості, – повідомила фахівець Збаразької райфілії ОЦЗ Світлана Пачковська. – Ми раді, що, у ЗОШ с. Котюжино тепер уже успішно працює кваліфікована кухарка, а ще добра, привітна, щира людина. Саме таких робітників чекають дитсадки та школи. Думаю, дітям обов’язково смакуватимуть її цікаві та корисні страви».