Світові ЗМІ активно обговорюють появу нового штаму коронавірусу – «Дельта». в Інтернеті можна прочитати чимало статей про загрозу, яку несе вірус, третю хвилю пандемії та важкий перебіг захворювання. Чи так це та як вберегтися від хвороби, розповів завідувач Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Микола Михайлюк.

Чи насправді такий страшний новий штам коронавірусу «Дельта» як про нього розповідають ЗМІ?
– Ми ще досить мало знаємо про новий штам коронавірусу. Так, зараз у різних країнах світу знову почали фіксувати зростання кількості хворих, які заразилися саме штамом «Дельта». МОЗ України запевняє, що новий штам в 1,6 разів більш контагіозний, а також в 1,45 разів збільшує ризик необхідності інтенсивного лікування. Потреба в госпіталізації виникає вдвічі частіше, ніж при інфікуванні звичайним штамом COVID-19. І знову ж найбільше в зоні ризику люди із хронічними захворюваннями.
Як вберегтися від нового штаму коронавірусу? Чи необхідні посилити карантинні обмеження?
– На даний момент такої необхідності немає, бо на щастя в Україні загалом спостерігаємо спад захворюваності. Така сама ситуація і в Чортківські громаді. Проте не варто втрачати пильність і все ж дотримуватися маскового режиму у місцях скупчення людей. Варто зазначити, що зараз найбільш ефективним шляхом захисту від епідемії є вакцинація людей. Хочеться відмітити, що все більше чортків’ян хочуть вакцинуватися. До прикладу, минулих вихідних у пункт вакцинації прийшло понад 950 людей.
Чи вбереже вакцина ввід штаму «Дельта» і яка ж із наявних сироваток найбільш ефективна?
– Науковці стверджують, що всі наявні в Україні вакцини ефективно захищають і від нового штаму коронавірусу. Варто все ж запам’ятати, що вакцина не вбереже на всі 100% від хвороби, але значно полегшить її перебіг. У Чортківському пункті вакцинації, що працює на базі фахового медичного коледжу, на даний момент є всі вакцини і зробити щеплення можуть всі охочі. Тому не варто зволікати і чекати піку захворюваності, потрібно діяти зараз! Особливо потрібно щепитися літнім людям та тим, у кого є важкі хронічні захворювання. Лише спільною відповідальністю та швидкими темпами вакцинації Україні вдасться уникнути нової хвилі пандемії та запобігти підвищенню смертності від коронавірусної інфекції.