У Тернопільському обласному академічному драматичному театрі імені Тараса Шевченка незабаром знову прем’єра. Це знову буде комедія, знову – позитив і вирішення вічних питань про суть стосунків між чоловіками та жінками. Вистава носитиме провокативну назву «Естроген», однак стосуватиметься зовсім не медично-гормональних тем, і події сюжету розгортатимуться зовсім не в лікарні.

Ще однією особливістю п’єси є те, що у ній глядачі бачитимуть на сцені в основному жінок – веселих і не дуже, тверезих і не дуже, юних і не дуже, впевнених у собі і не дуже. Словом, жінок різного віку, темпераменту, з різними поворотами життєвої долі, досвідом, звичками, сприйняттям світу та поглядами на шлюб, любов, вірність, зраду, довіру, наявність коханок чи статус коханки, на виховання дітей і будівництво сімейних стосунків. І всі ці теми героїні, яких у виставі п’ятеро, за участі при цьому лише одного чоловіка, активно обговорюватимуть.

Як розповів режисер-постановник вистави, заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Жила, п’єса «Естроген», яку написала київська авторка Марина Смілянець, стала своєрідним відгуком-відповіддю на комедію польського драматурга Анджея Сарамоновіча «Тестостерон». Свого часу В’ячеслав Жила поставив його в Тернополі – семеро чоловіків говорили про жінок та свої перипетії з ними, зібравшись у барі у суто “джентльменській” компанії, замість весілля одного з них, яке не відбулося. За деякий час цю виставу в постановці Жили побачив і київський глядач. Саме тоді драматургиня Марина Смілянець й загорілась написати її «жіночу» версію під назвою «Естроген». І однією з героїнь, відповідно, стала наречена, яку залишив жених напередодні весілля.

Загалом, як стверджує В’ячеслав Жила, «Естроген» – це вистава про долю жінок у сучасному світі, про їх відносини з чоловіками, любов, відданість, інтриги, сімейні скандали, але все це одягнено в комедійну форму і має дещо інший присмак. «Хоча це в основному жіноча вистава, нехай на неї йде побільше чоловіків, – наголошує режисер. – Тому що жінки будуть розбирати нас, чоловіків, по кісточках. Це дещо навіть така скандальна річ. Все заінтриговано!».

Прем’єра «Естрогену» вже відбулась у Києві, а тернопільські глядачі зможуть переглянути п’єсу з 24 до 27 листопада щодня. Початок вистав о 19 годині.

Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

Від admin