Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.) — отруйна багаторічна рослина. Трапляється майже на всій території України – на луках, по берегах річок, вздовж доріг, в лісосмугах. За розмірами може досягати 6 метрів у висоту. Утворює густі зарості. Борщівник – рослина, що може вбити.

Рід Борщівник, або Негасіеит у світовій флорі налічує майже 70 видів. У флорі України їх росте 5 видів. Ряд видів борщівника в генеративний період досягають значних розмірів – до 3 – 6 м заввишки, утворюючи головну парасольку від 90 до 120, іноді до 150 см в діаметрі. Листки часто досягають довжини до 2 або навіть до 3,5 м завдовжки. Назва “Гераклова трава” походить від латинської назви роду. Завезений з Кавказу.

Українська назва рослини пов’язана з використанням її у їжу, конкретно – в борщі. У ряді районів рано навесні молоде відростаюче листя цієї рослини використовують для додавання в овочеві або м’ясні супи (борщі). Їх так само маринують (молоді зростаючі пагони), солять (листя), виготовляють цукати з стебел, сушать листя, попередньо вимочуючи або відварюючи для видалення ефірної олії і кумаринових сполук.

Борщівник Сосновського має токсичну дію на шкіру. Небезпечним є не тільки сік рослини, але і її пилок, аромат (запах) і навіть роса. Сік борщівника, потрапляючи на шкіру, завдяки речовинам в своєму складі, підвищує її чутливість до ультрафіолетового випромінювання. В результаті під дією сонця виникають сильні сонячні опіки (аж до 3 ступеня). Висока активність борщівника на світлі пов’язана з наявністю в ньому особливих фотодинамічних активних речовин – фурокумаринів – які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну. Найбільше фурокумаріни накопичуються в ворсинках та в листках. Найбільш сильні опіки борщівник Сосновського викликає при контакті з вологою шкірою у спекотні сонячні дні.

Викликає важкі наслідки для організму і пилок борщівника, який здатний проникати навіть крізь одяг. Сік або пилок при попаданні в очі може призвести до сліпоти.

Вдихання пилку борщівника або ефірних масел здатне значно нашкодити дихальній системі і навіть привести до летального результату. Наслідками такого токсичного впливу є розпухання гортані і задуха.

Ознаками інтоксикації (отруєння) борщівником є такі симптоми: головний біль, запаморочення, нудота, блювота, підвищення температури тіла аж до 40 градусів за Цельсієм.

Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, необхідно відразу промокнути його тканиною і прикрити цю ділянку одягом або пов’язкою. Потім уражені ділянки шкіри необхідно промити великою кількістю води, бажано з додаванням невеликої кількості соди. У такому розчині кумарин, його похідні і ефірні масла розчиняються краще, а тому більшою мірою і швидше видаляються зі шкіри. Потім уражені ділянки доцільно змастити будь-яким засобом від опіків. Велике накопичення кумаринів в організмі людини призводить до розвитку хвороби, яка називається вітиліго.

Оскільки борщівник є небезпечним видом, ставлення до нього повинно бути, як до карантинної рослини, необхідно регулярно вживати заходи для запобігання його поширенню: систематичне скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10-15 сантиметрів забезпечує знищення рослини, а також скошування  уздовж берегів річок, узбіч доріг. Оскільки розмножується борщівник тільки за допомогою насіння, слід не допускати появи квітконосів, тому що навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати.

Джерело: TeNews
Автор : Віктор Аверкієв

Від admin