Сальмонела – етіологічна причина спалаху.
Надаємо оперативну інформацію щодо спалаху, пов’язаного із закладом громадського харчування «Аляска» (м. Тернопіль).
Станом на 03.10.2019р. кількість постраждалих становить 11 осіб. Усі хворі перебувають на стаціонарному лікуванні.
Фахівцями ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України” своєчасно проведено епідеміологічне розслідування, організований необхідний комплекс протиепідемічних заходів щодо локалізації та ліквідації вогнища інфекційного захворювання.
З метою встановлення джерела, ймовірних факторів передачі інфекції, причин та обставин, що сприяли виникненню інфекційних захворювань, здійснено відбір матеріалу для лабораторного дослідження. Організовано відбір залишків харчових продуктів у домашніх вогнищах за місцем проживання потерпілих та контактних осіб.
На сьогодні, станом 15.00. за результатами лабораторних досліджень встановлено етіологічну причину спалаху – САЛЬМОНЕЛА.
Виявлено ДНК (дезоксирибонуклеїнову кислоту) сальмонели із матеріалу від хворих .
Виділення сальмонел свідчать, що фактором передачі є харчові продукти. Масштаби спалаху, кількість постраждалих, важкість клінічного перебігу підтверджують наявність масивної інфікуючої дози збудника, що дає підстави вважати причиною забруднення готових страв – сировину
(найбільш ймовірно – сире м’ясо курей).
Лабораторні дослідження відібраних взірців харчових продуктів – тривають.