received_2329750380602597В 2017 році тернопільські воїни АТО отримали від держави ділянки під індивідуальне садівництво в передмісті Тернополя на Львівській трасі на земельному масиві 84,3 га. Згодом власники земель об`єдналися для спільної роботи та створили Обслуговуючий кооператив “Сади ветеранів АТО”. 

Уже 22 серпня 2018 року, розпорядженням № 636-од голови Тернопільської обласної адміністрації Степана Барни, було затверджено детальний план території індивідуальних земельних ділянок садівницького поселення на Львівській трасі з майбутнью реконструкцією в житлову забудову.

Це дало ветеранам можливість розпочинати законне повномасштабне будівництво будинків та інфраструктури поселення. Але не всі землі загального користування передали у постійне користування обслуговуючого коперативу “Сади ветеранів АТО”.

Станом на квітень 2019 року, ветерани власними силами та за власний кошт розробили усю необхідну проектну документацію, закупили та встановили електроопори, трансформатори, обладнали першу свердловину чистої води, зробили зручний заїзд, власноруч висадили перші дерева. До слова, незважаючи на бюрократичну тяганину, всі роботи виконувались згідно із містобудівною документацією та Законами України. За неповних два роки зарослі бур’янами гектари земель під Тернополем перетворились на затишне та перспективне майбутнє поселення.

received_425560668018367

Однак нещодавно члени кооперативу дізналися шокуючу новину: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області видало накази про поділ та передачу в приватну власність трьох ділянок (близько 3га), як землі для особистого селянського господарства, які входять в загальний земельний масив наданий учасникам АТО, інвалідам війни та сім`ям загиблих.

IMG_20190405_172707
Затверджений план (жовтий трикутник) і витяг з кадастрової карти, на якій бачимо три окремі ділянки під продаж

Все б нічого, але це грубе порушення норм містобудівної документації та Земельного кодексу України. На спірній землі уже розміщена перша та основна свердловина, яку встановили АТОвці за власний рахунок. А це єдина можливість забезпечити водою майбутнє поселення. В подальшому на ділянці планувалось зведення господарських будівель та інших об`єктів інфраструктури загального користування. До того ж, на спірній землі розміщений єдиний в`їзд на територію кооперативу.

Правління КО уже подало позов в суд про скасування протиправних наказів. Суд наклав заборону на реєстрацію цих земель. Слухання призначене на 11 квітня об 11:30, вул. Князя Острозького, 20. Члени кооперативу налаштовані рішуче, адже на руках у них – уся необхідна та затверджена документація, плани та накази. На їхньому боці Закон України.

received_403110140472699

Аналогів ОК “Сади ветеранів АТО” на території України немає: це приклад того, що об`єднані спільною ідеєю люди здатні за неповних 2 роки перетворити пустир на чи не найперспективніший район передмістя. Вочевидь, саме тому 3 гектари при в`їзді так зацікавили нечистих на руку ділків.

IMG-21f5a2833127643e70a51cf933cfcc59-V

Закликаємо вам підтримати бійців АТО та прийти 11 квітня об 11:30 на судовий розгляд, який відбудеться в Тернопільському окружному адміністративному суді по вулиці Кн. Острозького!

 

ТЕРНОПІЛЬСЬКА ЛИПА

 

 

 

 

Від admin