osin-tumanКоли останні дні жовтня раптом шокують температурою повітря плюс двадцять, блакитним безхмарним небом і легкими прозорими тінями сухого листя, яке ще не встигло повідриватися від гілок, складається враження, що ми вкрали ці дні. Вкрали їх у жовтня, ніби перенісшись у вересень, у осені, наче затримавшись у міжсезонні, у буденності, немов перетворивши їх на свято, завдяки шкільним канікулам.

osin-tuman

І з якимось незрозумілим відчуттям провини, адже поганого то ми нічого й не зробили, ми таки прожили ці останні години жовтня. І навіть не підозрювали при цьому, що це була просто омана, міф, обман, неочікуваний жарт осені, адже листопад вже розпочався так, як би це мало бути, – з туману, мряки, пронизливого вітру, забутих вдома рукавиць і почервонілих від холоду пальців.

Але саме такі кардинальні зміни в погоді із поверненням до кліматичної «нормальності», притаманної третьому місяцю осені, переконали рішуче і безапеляційно – листопад вже настав.

Листопад – одинадцятий місяць року в григоріанському календарі, має 30 днів. Кажуть, що назва ця прийшла із західноукраїнських земель. Можливо, ця інформація й відповідає дійсності, бо саме у нас у цей час з дерев ще не все опало (частіше за все, з огляду на кілька останніх осеней). Листопадом його кличуть і у білорусів, поляків та чехів (це теж логічно, бо клімат у нас у всіх в принципі схожий).

У Київській Русі останній місяць осені звався груднем, а перший місяць зими – студнем. Так от, серби та хорвати свій листопад чомусь «студнем» називають. Очевидно, вже дуже холодним для них той листопад видається!

Народні назви третього осіннього місяця дуже поетичні – грудкотрус, листопадець, падолист, братчини. А ще також існують інші, не меш красиві варіанти: падолист, напівзимник, ворота зими, листогуб, листогубень, листосій, листотрус, листоскид, листолет. За старим юліанським календарем він за чергою був дев’ятим місяцем, а тому в деяких народів називається новембер, новембар, ноябрь.

За церковним календарем на листопад припадають свята: святого Димитрія – 8 листопада, святої Великомучениці Параскеви П’ятниці – 10 листопада, Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних – 21 листопада, початок Різдвяного посту – 28 листопада.

В народі казали, що у листопаді зима з осінню бореться; листопад – вересню онук, жовтню – син, а зимі – рідний брат. А ще були такі народні прислів’я про останній місяць осені: листопад білими кіньми їде, листопад зимі ворота відчиняє, листопад уриває дні, а накликає ночі, листопадовий день, що заячий хвіст, листопад не лютий, проте спитає чи одягнений, чи взутий.

Погодні прикмети листопада здебільшого прогнозують майбутню зиму. Серед них такі: грім у листопаді – на малосніжну зиму; після листопадових заморозків – грудневий мороз; як листопад дерев не обтрусить, довга зима бути мусить; грім у листопаді – на малосніжну зиму, але на рік врожайний; якщо загримить при місяці уповні – хліб уродить на полях, а в долинах буде поганий.

А докладно погодні прикмети, пов’язані з кожним днем листопада були такими.

4 листопада – якщо цього дня небо заплаче, то слідом за дощем прийде зима. Якщо сніг ліг на сиру землю – навесні рано з’являться підсніжники.

5 листопадаЯкова.

Якщо піде град або снігова крупа, то на Мотрону (22 листопада) настане справжня зима.

8 листопадаДмитра.

Часник треба садити до Дмитра – от тоді він і виросте гарний, дорідний. На Дмитра тепло – весна буде рання, м’яка. Коли 8 листопада холод і сніг – весна пізня і холодна, якщо відлига – зима і весна теплі. Якщо на Дмитра дощ, то на Введення (4 грудня) снігу буде по коліна. Випав сніг – увесь листопад буде холодним і морозяним. Замерзла земля і дме холодний вітер – снігу не буде до Нового року. Якщо на Дмитра день без снігу, то ще не буде зими.

10 листопадаПараски.

Якщо день сонячний, то чекай теплої зими; хмарно – всередині грудня будуть сильні морози.

14 листопада – Кузьми і Дем’яна.

Випаде сніг – на весняну повінь. Якщо розвезе дорогу – не жди морозів до початку грудня.

20 листопада – Феодора.

Якщо відлига – чекай морозів. З Феодора-Студита стає холодно й сердито.

21 листопада – Михайла.

Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить. Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу. Якщо відлига – не жди санного шляху до Миколи (19 грудня). Як на Михайла вітер з полудня, то будеВід Михайла зима морози кує. Як Михайло закує, то Микола не розкує. Якщо на Михайла ніч ясна, то буде зима сніжна й красна.

22 листопада – Мотрони.

Якщо на Мотронин день гусь вийде на лід, то буде плавати по воді. Якщо в листопаді Мотря на білім коні приїде, то гостру зиму нам привезе. Після Мотрони зима встає на ноги, налітають морози. Іній на древах – на морози, туман – на відлигу.

25 листопадаякщо в цей день випаде сніг чи дощ, то буде відлига до Введення (4 грудня).

27 листопада – Пилипа.

Іній на Пилипа – буде овес, як липа. Дощить – зародить пшениця. Якщо хмарно або сніжно – травень буде негожий. Іній – на врожай вівса, а дощ – на дорід пшениці. Яка ніч у Пилипівку, такий день у Петрівку.

Професійні та неофіційні свята в Україні, що відзначаються в листопаді: 3 листопада –  – День інженерних військ, День ракетних військ і артилерії, 4 листопада – День Національної гвардії України, День прикордонника, День залізничника, 9 листопада – День української писемності та мови, День працівників культури та аматорів народного мистецтва, 10 листопада – Всесвітній День молоді, Міжнародний День бухгалтерії, 16 листопада – День працівників радіо, телебачення, зв’язку, 17 листопада – Міжнародний День студента, 19 листопада – Всеукраїнський День працівників гідрометеорологічної служби, 20 листопада – Всесвітній день дитини, 21 листопада – Всесвітній день телебачення,  22 листопада – День свободи, 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насиллям над жінками, 28 листопада – День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій.

Фото з мережі Інтернет

Олена Лайко, Тернопільська Липа

Від admin