Тернополяни скаржаться, що на вулиці Бродівській вже ніхто 2 місяці не забирає тіло загиблої собаки. Люди цікавляться хто має вирішувати такі питання і як швидко.

Аби вияснити це питання ми звернулись в Управління житлово-комунального господарства. Поспілкуватись із начальником та його заступником можливості не було, адже один перебуває у відрядженні, а інший на лікарняному. Проте, працівники пообіцяли перевірити цей факт і залагодити його.

Зокрема зараз, на початку весни, відбуваються роботи по очищенню міста і придорожніх ділянок зокрема. Адже зійшов сніг, залишаючи на поверхні купи сміття та перегнившого листя. Це велика проблема не лише нашої області, а й національна ментальність більшості українців – викидати сміття з вікон транспорту, не прибирати після себе коли зупинився перекусити на шляху.

Зокрема є й проблема, коли тварин збивають на дорозі і там же залишають. У випадках, якщо тернополяни побачили таку ситуацію,  працівники ЖКГ просять телефонувати їм і повідомляти про це. Трупи тварин не хоронять, адже у Тернополі й відведеного на це місця немає. Тут проблема не лише для комунальників, але й тим, хто не знає де похоронити власного домашнього улюбленця. Так, звичайні вуличні пси потрапляють на сміттєзвалище, а господарі ховають своїх тварин у місцях, що обирають за власним розсудом: парки, ліски, ділянки біля власних будинків.

Така ситуація неправильна, адже не можна робити могилки для тварин будь-де. У європейських країнах, майже в кожному середньому чи великому місті відведені ділянки, де мешканці можуть хоронити власних улюбленців. Навіть у Києві  понад 10 років тому з‘явилось «Бюро ритуальних послуг для тварин», що спеціалізується не лише на похованні, але й кремації біологічних відходів (так іменують трупи тварин). Тут надають послуги як індивідуальної, так і загальної кремації, якими користуються столичні ЖЕКи, ОСББ й організації із захисту тварин.

Для нашого міста було б непогано хоча б виділити певну ділянку землі для створення такого цвинтаря. Але, зрозуміло, що ні в місті, ні поблизу нього такої території не виділять, адже земля тут занадто дорога і потрібна владі й підприємцям. Тому єдиний вихід – утворення приватної організації, яка б зайнялась цим питанням з бізнесової точки зору, викупила необхідну земельну ділянку й за певну плату здійснювала поховання чотирилапих друзів людей.

Олена Лисиця

Від admin