Можна однозначно стверджувати, що із настанням Незалежності до Тернополя прийшла й ера книгодрукування. Звичайно, були у нас раніше і обласна та районні друкарні, і видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», але можливість тримати у руках книги, де внизу першої сторінки під прізвищем автора й назвою видання написано «Тернопіль», з’явилася у нас саме на початку дев’яностих.

Тернопільські видавництва тепер стали однією з візитних карток міста, адже своїми книгами та авторами на весь голос позиціонують Тернопіль як один із потужних освітньо-культурних, інтелектуальних центрів України.

Видавництво «Навчальна книга – Богдан» сприяє якісній освіті

В 1995 році в Тернополі з’явилася книга «Вивчення квантової фізики в школі», написана й власноруч видана доктором фізико-математичних наук, професором Тернопільського національного педагогічного університету Богданом Будним. Навряд чи ця подія стала настільки помітною для нашого міста, але вона ознаменувала народження видавництва «Навчальна книга – Богдан».

Розпочинали роботу саме із навчальної літератури для загальноосвітньої школи, – згадує директор і головний редактор видавництва Богдан Будний. – Після кількох вдалих видань розгорнулася тривала, наполеглива праця зі створення якісної навчальної книги – методичної літератури, посібників, довідників, альбомів, робочих зошитів та підручників, метою створення яких була і залишається необхідність зробити працю вчителя досконалішою та ефективнішою, а процес навчання – легшим і цікавішим для школярів. Із цією метою як редакторів, упорядників та авторів до співпраці залучаємо досвідчених педагогів і методистів. Об’єднує нас спільна мета – сприяння якісній, ґрунтовній освіті підростаючого покоління України. Розуміючи, що гармонійний розвиток дитячої особистості не може обмежуватися лише шкільною програмою, згодом почали видавати художню літературу для дітей.

Сьогоднішня різноманітність книжкового асортименту «Навчальної книги – Богдан» торкається майже всіх напрямків книговидавництва: навчально-методична література й підручники для дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл та вузів, видання для поглибленого вивчення базових шкільних дисциплін, різногалузеві словники, довідники, серії художньої література для дітей та дорослих, серед яких – цілий ряд перекладних видань, аудіокниги.

В цілому за час своєї роботи нам вдалося видати більше 1400 найменувань видань загальним тиражем понад 5 млн. примірників, – розповідає Богдан Будний. – Ми постійно перебуваємо у творчому пошуку. Співпрацюємо не тільки із відомими, досвідченими авторами, а й з талановитими початківцями, які мають що сказати громадськості.

Видання «Навчальної книги – Богдан» відзначені на багатьох престижних українських та міжнародних книжкових конкурсах і ярмарках. Разом із тим, звичайно, появи самої книги недостатньо. Вона повинна якимось чином потрапити до рук читача.

Спершу було дуже важко, бо доводилося власноручно розносити видані книги по існуючих нечисленних на той час книгарнях міста, – згадує директор видавництва. – Згодом з’явилася можливість створити першу книгарню нашого видавництва на вулиці Танцорова, 11, яка зараз там й знаходиться. А далі – створено книготорговельну мережу «Дім книги», яка пропонує читачам не тільки книги нашого видавництва, а й багатьох інших.

На сьогодні мережа книгарень «Дім книги» охоплює Чернівці, Хмельницький, Вінницю, Вишнівець, Славуту, Теребовлю, Коростень, Мукачеве, Монастириськ, Луцьк, Рівне.

Планів у нас безліч! – Каже Богдан Будний. – Це і розширення книжкового асортименту, зокрема, формування пропозиції «друк на вимогу», і створення електронних книг, і розширення мережі книгарень «Дім книги».

Видання «Джури» виховують національну самосвідомість

Підприємство «Джура» було створено в Тернополі у 1996 році, проте лише через два роки воно почало діяти як повноцінне видавництво.

 

Відверто кажучи, ніколи не думав, що буду займатися книговиданням, але, розпочавши цю справу, захотілося усім довести, що українська література є, – ділиться думками директор «Джури» Василь Ванчура. Нашим основним напрямком є випуск краєзнавчих, художніх та науково-популярних видань. Ми хочемо видавати книги, які б спонукали людей до роздумів, приносили їм позитив та користь.

Серед авторів, які співпрацювали з видавництвом, багато відомих тернополянам імен: Олег Герман, Михайло Левицький, Леся Романчук, Богдан Мельничук, Георгій Петрук-Попик, Галина Пагутяк, Степан Процюк, Ярослав Павуляк… Привертають увагу ювілейні фоліанти «Бережанська гімназія», «Соломія Крушельницька», «Шляхами тріумфів», «Катедра», «Храм науки і знання», каталоги тернопільських митців Ярослава Омеляна, Богдана Ткачика, Миколи Дмітруха.

Кожне видання несе як авторську, так і видавничу енергетику. Процес видання книги це часточка життя, прожитого разом із автором, це стан душі, коли разом із ним тримаєш у руках перший примірник видання, це спілкування, знайомство, яке часто переростає в дружбу, – каже Василь Ванчура.Одним і таких шанованих авторів є Любомира Бойцун автор історико-краєзнавчих замальовок про наше рідне місто «Тернопіль у плині літ». До речі, зараз готується до друку перевидання цієї книги зі значними доповненнями і змінами.

Помітне місце серед «джурівських» видань займає художня та дитяча література.

Оскільки в Україні функціонують багато видавництв, які видають дитячу літературу, необхідна певна внутрішня цензура таких видань, – наголошує директор видавництва. – Дитячі книжки повинні писати і редагувати професіонали, які, насамперед, добре відчувають дитячу душу. Велику увагу треба надавати художньому оформленню книг для дітей. Усе це повинно бути спрямованим на формування у підростаючого покоління рис національного характеру, прищеплення любові до Прекрасного, віри в добро і справедливість та виховування нового покоління читачів.

Книги для школярів від видавництва «Підручники та посібники»

Також у 1996 році в Тернополі було створено видавництво навчально-методичної «Підручники і посібники». Заснували його Ярославом Гринчишин та Ярослав Гап’юк. Підприємство розпочало свою діяльність у невеликому орендованому приміщенні на вулиці Князя Острозького, 32, площею лише 40 кв.м. Весь персонал складався із шести чоловік.

На сьогоднішній день видавництво володіє власними приміщеннями загальною площею понад 3 тисячі кв.м, потужним виробництвом, котре оперативно виготовляє потрібну для ринку продукцію, мережею збуту, що налічує понад 350 постійних книгарень та гуртових книгозбірень, власними фірмовими магазинами, розповідає заступник головного редактора видавництва Сергій Гап’юк. – У 2007 році ми відкрили універсальну книгарню видавництва «Ярослав Мудрий».

За час своєї роботи видавництво надрукувало понад 2 500 найменувань посібників та підручників. Загальний випуск продукції становить понад 3 млн. примірників книг і брошур на рік.

– Щодо електронних книжок, то це більш реально для старшої школи. Хоча років через п’ятнадцять, думаю, електронні книжки замінять шкільні підручники. Ми вже зараз випускаємо книги на компакт-дисках, – зазначає Сергій Гап’юк.

Додамо, що випуск різного роду літератури у Тернополі здійснює 18 видавництв. Окрім вищеназваних трьох, це – «Укрмедкнига», «Горлиця», «Астон», «Терно-граф», «Лілея», «W-Школярик», «Воля», «Новий колір», «Мандрівець», «Економічна думка», «Укрпрінт Захід», «Тернопіль Онлайн», «Лібра-Тера», «Лідер». А загалом, відділом преси та інформації Тернопільської обласної адміністрації зареєстровано близько 83 суб’єктів видавничої справи.

 

Тернопільська липа

Від admin