Понад 6 тисяч українців перебувають у тюрмах за кордоном (на кінець 2019 року). Найбільше їх у Росії (майже 5 400), Італії, Білорусі та Польщі – там, за даними Мін’юсту України, перебуває 130 українців (за іншими даними, понад 800). Часто громадяни України потрапляють за кордоном у в’язницю, бо стають жертвами незаконних роботодавців.

Як повідомляє “The Village“, Ольга Фаль у свої 22 роки перебралася жити з Тернополя до Польщі. Але після того, як вона провела в тій країні два роки, Ольгу, а також її хлопця було заарештовано через підозру в легалізації іноземців злочинним шляхом.

Поки тривало слідство за справою, їх утримували під тимчасовим арештом у в’язниці Любліна майже 9 місяців, щоб вони не контактували з іншими підозрюваними чи свідками, і щоб не втекли до України. Пару відпустили на кінцевому етапі слідства під заставу. Наразі Ольга перебуває в Польщі й разом з адвокатами намагається довести свою позицію в суді – вона вважає себе невинною, а обмеження волі – несправедливим і необґрунтованим. Донині Ольга у статусі підозрюваної обвинуваченої, без вироку. Вона розповідає, як пережила майже рік у польській тюрмі.

“Мене заарештували в обідню пору напередодні Різдва, забрали з дому під час обшуку. На полиці залишилися квитки на потяг – я планувала святкувати в родинному колі. У СІЗО повезли після тривалих допитів майже до опівночі. Напівпідвальне приміщення, стіни темно-рудого кольору, шість порожніх камер, металеві двері на кількох замках і туалет. Мене помістили в одну з камер – там було дві нари, на одну з них, схожу на дерев’яну коробку, кладеш матрац. Він новий і це тішить, поки не побачиш постіль і дві ковдри – величезні ганчірки сірого кольору, які дивом тримаються купи. Від доторку до них згадуєш перелік хвороб, які передаються через побутові речі. Куртку, рюкзак, бюстгальтер, шнурки від черевиків – усе це відібрали, коли приймали. За чотири години мені принесли сніданок: три шматки хліба, чай і паштет в одноразовому посуді.

Наступні чотири дні я була в напівпритомному стані: спала по 20 годин, а коли прокидалася – просто намотувала кола. У мене не було жодного контакту ні з ким абсолютно, крім одного нового затриманого в сусідній камері, який двічі на день стукав через стіну, а я йому відстукувала – взаємно перевіряли, чи живі. Найдивовижніший спогад із тих днів – це сни. Я бачила родину, хлопця, друзів, а коли прокидалася – не могла повірити, що справді перебуваю на самісінькому дні.

У Польщі таких, як я – тимчасово затриманих – закривають у в’язниці разом із тими, хто вже отримав вирок. У в’язницю із СІЗО мали перевести за 48 годин. Але оскільки надворі були святкові різдвяні дні, то просиділа я там щонайменше п’ять діб – лише тоді приїхав конвой і мене перевели у в’язницю. “Помешкання” там різні: від ізоляторів і до камер на шістьох осіб. Вони відрізняються також за виглядом і побутом. У деякі ти потрапляєш у нагороду: там свіжий ремонт і дерев’яні шафки, замість металевих, або нова вбиральня. Такі камери нагадують лікарню. В інші потрапляєш за погану поведінку або якщо ти просто не подобаєшся наглядачам.

Наприклад, найгірша камера, в яку я потрапила, нагадувала комірчину. Ось який вигляд вона мала: стіни востаннє пофарбовані не пізніше як у 1940-х. Над верхнім ліжком на стіні намальований ангел і підпис:

“Хоч у камері із заґратованими вікнами, хоч двері замкнені ззовні, ми є вільними людьми – то ті, хто нас пильнують, є невільниками”.

Колір стін – гірчичний. Вибоїни у стінах зафарбовані білою фарбою. Де-не-де ручкою нашкрябані прокльони на адресу тюрми. Дворівневе ліжко, драбина вигнута й хитається, здається, може відламатися лише від подиху. Перед ліжком – столик і поличка. Посередині цієї будки – ще один квадратний столик із підкладеними папірцями під ніжки. Синя шафка на стіні розміром із два аркуші А4. Далі – кілька нових плиток на стіні та вмивальник. Над ним – невеличке дзеркало з дивними чорними розводами. Сірі металеві двері, вішалка, приклеєні фото з якогось журналу. І, неочікувано, – Ісус. Прив’язаний до вентиляції над дверима дерев’яний хрест з Ісусом без рук. Він надавав приміщенню ще більшого жаху. Узагалі, голову краще не підіймати в тій камері: маленькі вікна під стелею, метр на метр, безмежне павутиння. Коли я потрапила туди, то плакала кілька годин просто від побаченого.

Від admin