Усі українці, які повернулись з-за кордону після 7 квітня, за рішенням уряду мали провести 14 днів на самоізоляції. Студентка Софія перетнула кордон Польща-Україна у Раві-Русскій 5 квітня: “Ще на під’їзді до пункту пропуску прикордонники вели себе обережніше ніж завжди. Нам роздали анкети. Потрібно було вказати ім’я і прізвище, номер паспорту, номер телефону і вказати адресу, де буде проходити самоізоляція. Анкети заповнювала у двох примірниках. Один лишився на кордоні, один в мене. Потім усім зробили температурний скринінг. Далі ми перетнули кордон і поїхали до Тернополя. На другий день прийшла СМС з проханням встановити застосунок “Дій вдома”, а вранці зателефонував лікар Роман Зіновійович. Відтоді отримую до чотирьох смс в день. Вони приходять без графіка. Потрібно зробити власне фото і автоматично встановлюється геолокація. Спочатку смс-ки приходили беззвучно, було незручно, бо не завжди відразу бачила, що є, іноді проходила і ціла година. Зараз смс приходять вже з сигналом, то проблеми більше нема. Встановлювати цей застосунок було бажано, але не обов’язково.”

Щодня сімейний лікар Тернопільської міської поліклініки №1 Роман Зіновійович Лящинський дзвонить щодня Софії та своїм підопічним – людям, які перебувають на самоізоляції: “В мене зараз є п’ятеро людей, які повернулись з-за кордону. Усі щоранку контролюють температуру. Почуваються добре. Взагалі, у поліклініку на прийом приходить менше людей, тому у мене є час телефонувати їм. До зустрічі з хворими на COVID-19 наші сімейні лікарі нібито готові – усі маємо маски, захисні щитки, дезінфекційні розчини.”

Є три групи людей, яким пропонують встановити застосунок “Дій вдома”: люди, які повернулися з-за кордону та підлягають обсервації; хворі й ті, хто перебуває на домашньому лікуванні, особи з підозрою на коронавірусну хворобу.

З людьми, в яких немає технічної можливості встановити застосунок, зв’язуються телефоном. Невикористання застосунку або відсутність зв’язку з людиною, що перебуває на самоізоляції, може буде сигналом до порушення режиму карантину.

В застосунку «Дій вдома» також доступний сервіс push-повідомлень, які надають інформацію про протидії коронавірусу в Україні.

Електронний сервіс для контролю за людьми, які перебувають у самоізоляції або обсервації, застосунок “Дій вдома” розроблено Міністерством цифрової трансформації України на замовлення Кабінету міністру України у дуже стислі терміни.

8285372095382fa2af8a5506c2ddd724

Джерело: TeNews

Від admin