Впродовж останніх кількох тижнів завдяки ЗМІ склалася ситуація хибного розуміння справжнього призначення апаратів штучної вентиляції легень. Подекуди складається враження, що єдиний спосіб лікування коронавірусної хвороби — це використання ШВЛ. Медики спростовують цей поширений міф.

aparaty-shvl-2020-1

Кому потрібна штучна вентиляція легень?

Захворювання COVID-19 уражує переважно нижні дихальні шляхи. Згідно наявної на сьогодні інформації, у 80-85% випадків захворювання має легкий перебіг. Тобто, переважну більшість хворих не госпіталізують, а залишають на лікуванні вдома при контролі показників. Лише 15% пацієнтів, за словами лікаря епідеміолога Володимира Паничева, потребують медичної допомоги, а тільки 5 відсотків — інтенсивної терапії.

У найважчих випадках пацієнта необхідно терміново помістити у відділення інтенсивної терапії та підключити до апарату штучної вентиляції легень (ШВЛ). Згідно з даними одного з перших масштабних досліджень характеристик коронавірусу у китайському місті Ухань, близько 5% госпіталізованих потребували інтенсивної терапії внаслідок важкого перебігу пневмонії, яка розвинулась внаслідок інфікування короновірусом, і лише 2,3% – підключення до ШВЛ. Тобто, у більшості випадків — хворого лікують без використання апарату ШВЛ.

Коли потрібна штучна вентиляція легень?

Штучна вентиляція необхідна в тих випадках, коли легені більше не можуть вдихати достатньо кисню та видихати вуглекислий газ, який у них зібрався. В цьому випадку апарати ШВЛ беруть на себе функції дихальної системи. Своєчасне підключення до апарату ШВЛ максимально збільшує шанси на виживання. Якщо людину, яка перестала дихати, не підключити до апарату ШВЛ, її внутрішні органи перестають забезпечуватися киснем, що, в свою чергу, призведе до відмови цих органів. Припиняється кровопостачання, і впродовж декількох хвилин пацієнт може померти.

Як працюють апарати ШВЛ?

Принцип, за яким працюють апарати ШВЛ, називається вентиляцією з позитивним тиском. Апарат закачує насичене киснем повітря в легені. Звучить просто, але в дійсності це дуже складний процес. Сучасні апарати ШВЛ мають безліч різних режимів вентиляції легень, які використовуються, залежності від конкретної ситуації.

При вентиляції хворих апарат ШВЛ (респіратор) створює в дихальних шляхах і альвеолах легень певний рівень тиску для того, щоб вони могли поглинути (спожити) якомога більше кисню. Як тільки тиск досягає встановленої максимальної межі, починається режим видиху. Таким чином, респіратор бере на себе весь процес дихання пацієнта.

Що відчувають пацієнти під апаратами ШВЛ?

Існують два види штучної вентиляції легень: інвазивна та неінвазивна. При неінвазивному штучному диханні на обличчя пацієнта одягається щільно прилягаюча маска, через яку повітря за допомогою апарату ШВЛ надходить у легені. В цьому випадку у людини зберігаються всі природні функції дихальних шляхів. Неінвазивна вентиляція легень може бути забезпечена лише апаратами ШВЛ, які мають специфічний режим. Такі режими вентиляції інтегровані в апаратах ШВЛ високого класу. Вартість такого приладу становить не менше 700-800 тис гривень.

Щоб провести інвазивну вентиляцію легень, пацієнту роблять інтубацію – вставляють в трахею трубку через ніс або рот. У деяких випадках проводиться хірургічна операція, яка називається трахеотомія. Лікар робить в нижній частині шиї невеликий надріз, що розкриває трахею, в нього вводиться трубка, а потім до неї підключається апарат ШВЛ.

Люди, підключені до «вентиляторів» з інвазивною вентиляцією, не можуть ні говорити, ні їсти, ні пити. Їх доводиться штучно годувати через трубку. Оскільки інвазивна вентиляція легень, крім усього, ще й досить болюча, пацієнтів зазвичай вводять у штучну кому за допомогою анестезії.

Крім того, — треба розуміти, що для застосування апаратів ШВЛ потрібно мати кваліфікованих працівників, які вміють користуватися цими медичними апаратами.

Чи є ШВЛ панацеєю боротьби з Covid-19?

Як стверджує ексміністр охорони здоров’я Уляна Супрун, – ні! За даними дослідницького центру інтенсивної терапії INARC (Велика Британія), 52% людей, які були спрямовані на інтенсивну терапію, вижили і були виписані з лікарні. Таким чином, летальність серед тих, хто отримував інтенсивну терапію, становить майже 50%. У більшості випадків — кожен із пацієнтів мав поважний вік, два або навіть три складних захворювання таких, як хвороби серця, високий тиск, цукровий діабет, онкологія.

Скільки апаратів ШВЛ є у Тернополі?

На сьогодні лікарні міста Тернополя забезпечені 23 апаратами ШВЛ. Місто з допомогою меценатів продовжує шукати додаткові апарати і планує збільшити їхню кількість до 40. Станом на сьогоднішній момент було госпіталізовано 20 осіб з Сovid-19. З них підключення апаратів ШВЛ потребував два пацієнти.

Крім того, варто розуміти — карантинні заходи запобігають поширенню хвороби. Головне завдання таких заходів — зменшити одночасне навантаження на медичну систему і потенційну кількість хворих, які потребуватимуть інтенсивної терапії. Наприклад, у Південній Кореї, де швидко локалізували місця спалаху хвороби, інтенсивної терапії потребував лише один з десяти пацієнтів, яких госпіталізували. У переважній більшості випадків — це були старші люди. Завдяки швидким діям, у Південній Кореї вдалося уникнути високої смертності і великої кількості важких випадків.

Саме тому сьогодні застосовують суворі карантинні заходи, щоб зберегти більшу кількість «груп ризику» від зараження.

За інформацією Тернопільського штабу для боротьби з коронавірусом

Від admin