У час пандемії коронавірусу Державна лікувальна служба має більше контролювати мережі українських аптек. Передовсім, це стосується наявності в аптеках засобів індивідуального захисту та життєво необхідних медикаментів, – пише «TeNews».

apteka-2020-1

Хто може вплинути на роботу аптек?

Діяльність аптечного бізнесу в Україні контролює Державна лікувальна служба України. Саме ця структура перевіряє аптеки, слідкує, щоб у них були необхідні ліки. Місцева влада не має повноважень щодо перевірки чи, тим більше, покарання для аптек. Більше того, місцеві аптекарі, які часто стикаються з агресією людей, які не отримали свої ліки, не винні. Бо це системна загальноукраїнська проблема. Гуртові склади аптечних мереж розташовані переважно у Києві та Київській області, саме центральні офіси регулюють постачання аптечного товару в регіони.

Однак за час карантину ситуація з наявністю засобів індивідуального захисту і медикаментів в Тернополі стає все гіршою. Багато людей мають лікуватися у домашніх умовах, приймати таблетки та вітаміни. Відсутність необхідних медикаментів лише сприяє погіршанню стану здоров’я. І це стосується всіх хвороб. Бо зрозуміло, що лікарні міста зосереджені в першу чергу на прийомі та лікуванні хворих на коронавірус.

Який вихід із ситуації?

Нещодавно президент України дав завдання в рамках боротьби з коронавірусом в Україні перевіряти лікарні на наявність спеціальних засобів захисту. «Ми перевіримо лікарні щодо того, що вони отримують, щоб переконатися, що наші лікарі та пацієнти дійсно захищені. Будуть створені оперативні бригади», – зауважив Зеленський.

Чи треба в умовах жорсткого карантину оперативні бригади з перевірок лікарень? Однозначної відповіді немає. Але ось перевіряти українські мережі аптек точно треба! І на наявність медикаментів, засобів захисту, так і на їх цінову політику. На це має всі повноваження Державна лікувальна служба.

Яка ситуація у Тернополі

Наразі місцевій владі доводиться «викручуватись» у цих складних умовах. З метою оперативного інформування тернополян щодо наявності засобів індивідуального захисту та медикаментів, Тернопільська міська рада щоденно надає перелік аптек, де можна придбати антисептики, маски, парацетамол та інші популярні медичні товари.

Список оновлюється щоденно. Йде постійний моніторинг. Створена спеціальна карта аптек, які працюють у час надзвичайної ситуації в Тернополі.

Якщо ж надалі буде ситуація погіршуватися, наведення порядку з аптеками стане життєво важливим питанням, яке можуть вирішити лише у Києві.

Тарас Галойда

Від admin