заробітчаниЗа 10 днів з Польщі в Україну повернулося понад 100 тисяч українців, і польський бізнес вже почав відчувати брак робочої сили. Такі дані наводяться в дослідженні аналітичного центру польської компанії з міжнародного працевлаштування Gremi personal.

«Це приблизно 12% українських трудових мігрантів. І сталося фактично дві хвилі виїзду. Перша хвиля відзначалася приблизно до 17 березня, друга – напередодні закриття державних кордонів України 27 березня. Багато українців в Польщі були дезінформовані, вирішивши, що українсько-польський кордон закривають повністю. Хоча і зараз його можна перетнути автомобілем або пішки», – наводяться в дослідженні слова генерального директора Gremi Personal Томаша Богдевича.

За його словами, українців, які повернулися додому, можна розділити на дві категорії.

«Перша – це українці, у яких закінчувалася робоча віза або хто працював за безвізом, маючи дозвіл на роботу. Друга категорія – це ті, хто залишився без роботи, а недобросовісні компанії з працевлаштування просто кинули їх, не знайшовши заміни», – сказав Богдевич.

За даними аналітичного центру компанії Gremi Personal, через відтік українських заробітчан польський бізнес вже почав відчувати брак робочої сили. Про дефіцит робочих рук з України заявляють на підприємствах харчової промисловості та в логістичних компаніях. Це ті галузі, які поки нарощують оберти виробництва під час пандемії. Також про ризики для галузі заявили польські будівельники. Вони порахували, що кожен п’ятий український будівельник повернувся додому.

Повідомляється, що відразу після закриття кордонів польські фермери звернулися до прем’єр-міністра Польщі з проханням дати можливість залишитися працівникам з України, оскільки їх брак у зв’язку із закриттям кордонів спричинить крах багатьох галузей польської економіки і може загрожувати безпеці ланцюжку поставок продовольства.

«Ці підприємства потребують робочої сили. Відтік українців може уповільнити темпи їх роботи, тому зараз ми активно рекрутуємо українців, які залишаються в Польщі. Ті, хто виїхав з Польщі, але мають намір повернутися назад, можуть це зробити. Але вони повинні пройти обов’язковий карантин, запроваджений владою Польщі. І, як ми раніше повідомляли, наша компанія одна з перших за свій рахунок відкрила карантинні центри в Лодзі і Гданьську для прийому таких робітників», – наводяться в повідомленні слова Богдевича.

Польська компанія з працевлаштування Gremi Personal запустила роботу двох карантинних центрів для українських працівників в Гданьську і Лодзі.

Станом на 17 березня в Україну з Польщі повернулося не більш як 4% трудових мігрантів.

заробітчани

Джерело: УНІАН

Від admin