Звичайні маски знижують ризик зараження вірусом через чхання або кашель і захищають від інфекції, закриваючи частину обличчя від мимовільного торкання носа або рота.

Розрізняють такі види масок:

– процедурні;

– повсякденні;

– спеціалізовані (хірургічні).

Маски бувають також стерильними або нестерильними.

Процедурні маски – це звичайні одноразові медичні маски, що складаються з трьох шарів нетканого матеріалу: фільтр (посередині) і два зовнішніх шари. Такі маски можуть бути, як для дорослих, так і для дітей. Використовують їх в громадських місцях, лікарнях, поліклініках.

Спеціалізовані – це 4-шарові хірургічні маски, які, крім фільтра і двох зовнішніх шарів, мають шар, що не пропускає рідину і забезпечує захист шкіри обличчя від потрапляння на нього біологічних рідин при проведенні операційних втручань.

Респіраторні маски Такі маски мають більш високу ступінь захисту – їх існує три види залежно від рівня захисту: FFP1, FFP2 і FFP3. Такі маски призначають тільки для медичного або військового персоналу, який знаходиться в епіцентрі подій. До того ж респіраторну маску потрібно вміти правильно використовувати. Якщо у респіраторних масок немає знімних клапанів, то їх теж можна вважати одноразовими і носити можна максимум 2 години. Також є маски, в основному зроблені з бавовни, і їх можна при високій температурі прати і носити декілька разів.

Хірургічна маска потрібна лише людям, у яких є симптоми хвороби та які виділяють біологічну рідину (слина, слиз із носа). Надівають її, щоб захистити оточення: якщо хворому треба дійти до магазину, амбулаторії, аптеки чи сімейного лікаря. В інших випадках ця маска неефективна. Виняток: якщо ви доглядаєте за членом сім’ї, який, ймовірно, хворий на коронавірус, тоді маску носити варто.

ЯКЩО ВИ НОСИТЕ МАСКУ, ТО МІНЯЙТЕ ЇЇ КОЖНІ 2-3 ГОДИНИ. Викидаючи маску, не торкайтесь її фронтальної частини. Мити руки варто перед тим, як використати нову маску, і після того, як зняли стару.

ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ, ЩО САМА МАСКА НА ОБЛИЧЧІ НЕ ВРЯТУЄ ВІД КОРОНАВІРУСУ. Для захисту також потрібно надівати рукавички, захисний халат та окуляри. Коронавірусом можна заразитись від будь-якого предмета загального користування.

Найкраща профілактика – дистанція між людьми щонайменше 1,5 метра, не торкатись предметів у громадських місцях, обличчя та часто мити руки. Рекомендовано залишатися вдома, незалежно від того, чи є у вас симптоми.

Просимо тернополян відповідально ставитись до свого здоров’я та оточуючих та дотримуватись встановлених норм карантину. Не виходьте зайвий раз на вулицю, носіть засоби індивідуального захисту, щоб убезпечити себе від імовірного потрапляння вірусу в дихальні шляхи.

maska-medichna-ternopil-23-03-2020

Від admin