Станом на перший тиждень березня 2020 року було зареєстровано понад 120 тисяч випадків захворювання COVID-19 у світі. Більше половини вже одужали. За межами Китаю зафіксовано майже 30 тис випадків. Найбільше з Європейських країн захворіло в Італії, Німеччині, Франції. Існує також велика загроза поширення коронавірусу у країнах Близького Сходу, де найвища захворюваність спостерігається в Ірані. Громадянам України рекомендується тимчасово утриматися від поїздок до країн або окремих територій держав, найбільш уражених вірусом. Зокрема, до Іспанії, північних регіонів Італії, Франції, В’єтнаму, Республіки Корея, Японії, Ірану.

koronavirus-ternopil-3

Інформаційна гігієна

Між тим, відповідальність за своє здоров’я та здоров’я близьких, повага до оточуючих та самоорганізація є одним з найважливіших способів протидії поширенню нового коронавірусу. Саме тому до солідарності у боротьбі з поширення нового коронавірусу закликав генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) доктор Адханом Тедрос.

І, справді, від наших з Вами щоденних дій залежить, що буде далі. Йдеться про правила дотримання особистої гігієни, коли під час поширення вірусів закликають добре і часто мити руки. Йдеться також про правила інформаційної гігієни, коли треба ретельно обирати джерела інформації і те, що збираєшся поширити у соціальній мережі або розповісти сусіду, бо найгірше, що може статися у критичних ситуаціях — це паніка. Йдеться про наше вміння поважати оточуючих і йти на певні обмеження, коли є загроза.

Піклуватися про себе і близьких

Про ці прості правила боротьби з поширенням будь-якої хвороби нагадав нещодавно і міський голова Тернополя Сергій Надал, який розмістив у соціальній мережі Фейсбук цілком доречний пост про потребу піклуватися про себе і своїх близьких, дотримуючись простих правил.

«Самоізоляція потрібна, якщо ви повернулися із країн, де є спалах коронавірусу, або контактували із людиною, яка захворіла на COVID-19. У цьому випадку залишайтеся вдома, не ходіть в гості і не кличте їх до себе, щоб не поширювати інфекцію. Значна частина людей легко переносить вірус, однак для людей похилого віку чи тих, які мають також супутні хвороби, COVID-19 може бути смертельним. Самоізоляція повинна тривати не менше, ніж 14 днів. Такою є рекомендація ВООЗ. Обов’язково повідомте лікаря про самоізоляцію та її причину. Будьте здорові!», – закликав міський голова.

Правильна і корисна інформація

В теперішніх умовах — це цілком правильна позиція. Це приклад поширення правильної та корисної інформації і противага різним спробам використати складну ситуацію у світі для «політичних гойдалок», як це робили окремі українські політики різного штибу від місцевого, до центрального рівня.

Від кожного з нас вимагається зовсім небагато. Це регулярне миття рук з милом. Користування антисептичними засобами. Провітрювання приміщення. Вчасне звернення до лікарів, якщо підвищиться температура, з’явиться кашель і у вас є підстави вважати, що Ви могли контактувати з хворим на новий коронавірус або були у країні, де є загроза зараження.

Але можемо допомогти також суспільству, якщо будемо роз’яснювати близьким та рідним звідки брати достовірну інформацію про інфекцію. Сьогодні є кілька джерел такої інформації, якій можна довіряти. Це сторінка Міністерства охорони здоров’я присвячена вірусу https://covid19.com.ua, де розміщено останню інформацію про вірус, сторінка Тернопільської міської ради https://ternopilcity.gov.ua/, де регулярно з’являється інформація оперативного штабу у нашому місті з протидії коронавірусу, а також цілодобова «гаряча лінія» 098 441 59 81, де завжди можна отримати консультацію, якщо у вас виникла симптоми хвороби.

Тож, тримаймося разом, допомагаймо один одному і будьмо здорові.

Віра Сотник

Від admin