У січні 2020 року платники податків сплатили до місцевих бюджетів Тернопільщини 26 млн 233,5 тис. грн плати за землю. Це перевищило очікувані надходження на 22,3 відсотка. Відтак бюджети додатково отримали 4,8 млн гривень. Порівняно з січнем 2019 року надходження цього платежу зросли на 5,4 млн грн або 26,2 відсотка.

Майже 88 відсотків сплати – внесок юридичних осіб. Адже вони сплатили з початку року понад 23 млн грн плати за землю, що на 5,3 млн грн більше, ніж очікувалось. Порівняно з минулорічними надходженнями цьогоріч сплата зросла на 5,5 млн гривень.

Фізособи поповнили скарбниці місцевих громад, сплативши 3 млн 204,7 тис. грн плати за землю.

Вважаємо за доречне нагадати, що згідно з нормами Податкового кодексу України, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Юрособи – платники плати за землю самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня та  подають податкову декларацію на поточний рік до податкових органів за місцезнаходженням земельних ділянок не пізніше 20 лютого поточного року. Це звільняє від обов’язку подавати таку звітність щомісячно.

податкова

Від admin