21 лютого світове співтовариство відзначає Міжнародний день рідної мови.
В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин Президент України підписав розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови».


Для кожної людини її рідна мова була й залишається найдорожчою у світі, бо саме вона визначає пам’ять народу в історичному і цивілізаційному часі.
Сучасна Україна, як європейська держава з великим розмаїттям етнічних спільнот, надає можливість усім національним меншинам розвивати, збагачувати і зберігати свої рідні мови. Держава гарантує вільний розвиток та захист мов представників різних національностей, сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Водночас мовою національної консолідації є державна українська мова, яка відображає самобутність багатомільйонного Українського народу і є основою його духовності та історичної пам’яті.
До Міжнародного дня рідної мови в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці підготовлено віртуальну книжкову виставку «Без мови немає нації». З книжок, представлених на виставці, линуть слова про багатство, красу та мелодійність української мови — нашої гордості.

281e8bf77135ecd65fdc357ab33e0db0

 

Від admin