Здоров’я тернополян понад усе. Це головний принцип, яким керується команда Сергія Надала. Тому щороку в рамках програми «Здоров’я громади» комунальні лікарні капітально ремонтуються, закуповується унікальне обладнання. А тернопільські заклади охорони здоров’я вважають одними з кращих в Україні. Міський голова у своєму звіті за 2019 рік розповів про успіхи у медичній сфері Тернополя, – інформує «Golos.te.ua».

nadal-levchuk-danchak-2019-1

Тернопільські лікарні – лідери галузі 2019 року

Але почнемо не зі звіту. Бо найкраще характеризує ситуацію у сфері охорони здоров’я Тернополя незалежне оцінювання. І тут нашому місту дійсно є чим пишатися. За підсумками загальнодержавного рейтингового аналізу «Національний бізнес-рейтинг», у 2019 році три комунальних некомерційних медичних підприємства увійшли до переліку успішних у своїй сфері діяльності та отримали високі відзнаки за різноманітні показники.

Так, «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» та «Тернопільська комунальна міська лікарня №2» зайняли перше місце і здобули «Золото рейтингу». Також КНП «Міська комунальна лікарня №3» увійшли до ТОП-5 «Золотого рейтингу».

За досягнення таких високих результатів, цим тернопільським закладам охорони здоров’я присвоєно почесний статус «Лідер галузі 2019».

Тернопільську медицину ведуть вперед молоді менеджери

Для подальшого руху вперед потрібні молоді фахові лікарі-менеджери, які вміють діяти в нових умовах. Тому новим керівником відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради став молодий лікар-уролог відділення відновної, реконструктивної та малоінвазивної хірургії Тернопільської міської комунальної лікарні №3 Василь Даньчак.

Це досвідчений лікар, якого знають і поважають колеги та пацієнти. Окрім того, Василь Даньчак має диплом магістра за спеціальністю «Менеджмент закладів охорони здоров’я», який здобув у Тернопільському національному економічному університеті. Це дуже важливо, адже начальник відділу охорони здоров’я – це, насамперед, менеджер, управлінець. Саме такі молоді різносторонні професіонали потрібні Україні і нашому місту сьогодні.

Тернопільським лікарням – ремонти і сучасне обладнання

Цього року міські лікарні отримали чимало новітнього обладнання. У лікарні швидкої допомоги завершили капітальний ремонт травматологічного відділення. Придбано сучасний фібробронхоскоп, з допомогою якого лікарі зможуть проводити якісне ендоскопічне дослідження бронхів.

Для другої міської лікарні вдалося придбати чимало необхідного дорогого обладнання. Завершено капітальний ремонт теплотраси та пандусів. Для пологового відділенню цієї лікарні закуплено сучасний апарат штучної вентиляції легень.

У третій міській лікарні капітально відремонтовані приміщення реабілітаційного відділення, відділення відновної, реконструктивної та малоінвазивної хірургії, а також відділення реабілітації хворих неврологічного профілю. Повністю оновлено освітлення у коридорах, замінено підлогу, дверні блоки, перефарбовано стіни. У лікарні було проведено капітальний ремонт коридору у реабілітаційному відділенні, облаштовано перехід з відділення у стаціонар та придбано обладнання для реабілітації після інсульту у зал фізичної терапії. Вдалося відремонтували систему водопостачання та покрівлю лікарні.

У дитячій міській лікарні капітально ремонтують інфекційно-діагностичне відділення. Спільно з благодійниками вдалося закупити необхідне обладнання та апаратуру. Зокрема, дитяча лікарня отримала нову сучасну систему УЗД-діагностики. Сучасний переносний УЗД- апарат є надзвичайно потрібний медичному закладу, адже завдяки йому лікарі зможуть вчасно виявляти важкі захворювання на ранніх стадіях і попередити її. Також, завдяки спільному проекту міської ради та Національної служби здоров’я України, лікарню забезпечили двома автомобілями, що покращить медичне обслуговування.

У Тернопільському міському лікувальному діагностичному центрі також обновили обладнання та відремонтували систему водопостачання.

У десяти кабінетах амбулаторії №5 завершився капітальний ремонт. Також цього року було придбано автоматичний гематологічний аналізатор.

У всіх комунальних лікувальних закладах Тернополя замінено постільну білизну, подушки, матраци, посуд та інші побутові речі. Подекуди вік подушок у лікарнях сягав 50 років. Тепер все інакше. Тернополяни лікуються у комфортних «домашніх» умовах.

Сучасна медицина – у села Тернопільської МТГ

Мерія намагається допомагати не лише міським лікарням. Так, на базі Малашовецької лабораторії створено відділення хоспісної та паліативної допомоги. У селах Курівці та Глядки Тернопільської МТГ капітально відремонтовано фельдшерсько-акушерські пункти. Лікувати дітей та дорослих тепер можуть у належних умовах, а лікарі – працювати у теплих і комфортних кабінетах. Так, втілюється у життя мета, щоб якість надання медичної допомоги у селах, які увійшли до складу Тернопільської міської громади, була на такому ж рівні як у Тернополі.

Тернопільські медики будуть із зарплатами

Медична субвенція з державного бюджету для забезпечення надання гарантованих державою медичних послуг мешканцям Тернопільської міської територіальної громади у рази менша від необхідної. Незважаючи на заяви столичних чиновників про успішне фінансування галузі, значна частина фінансування медичної сфери у нашому місті лягла на місцевий бюджет Тернополя. У тому числі й виплата заробітної плати медикам.

Але тернопільські лікарі є і будуть із зарплатами. Кожної сесії з міського бюджету виділяються додаткові кошти на зарплати та утримання медичних закладів (комунальні платежі тощо). Більше того, зарплати видаються з врахуванням всіх надбавок та вислугу років. Так, на останній сесії виділено 1,4 млн грн на утримання закладів охорони здоров’я.

«Здоров’я тернополян, якісні та сучасні умови лікування, сучасне медичне обладнання та комфортні умови праці для лікарів – це незмінні пріоритети для моєї команди. Ми щодня робимо все можливе, щоб тернопільська медицина зберегла свій статус – найкращої в Україні, – наголосив міський голова Тернополя Сергій Надал».

На фото: Новий керівник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Василь Даньчак, міський голова Тернополя Сергій Надал, керівник Тернопільської міської комунальної лікарні № 2 Ростислав Левчук.

Від admin