У Музейному комплексі “Лемківське Село” у м. Монастириська виставка унікальних ґорсетів – жіночого одягу лемкині, камізельки оздобленої вишивкою бісером, з набивної тканини, з атласу, з оксамиту. Є у колекції музею ґорсет вік якого сягнув 100 років. 

Віра Дудар, директор Музейного комплексу “Лемківське Село”: “Ми започаткували щомісячні виставки робити з того, що маємо. Проводимо виставки народних майстрів. Коли маємо більш ніж 3000 експонатів є бажання усю цю красу показати. Сьогодні ось ґорсети. Вони розкішні. Орнамент вишивки квітковий, на спині дерево роду, дерево життя, що дуже символічне для лемків. Дівчата носили більш світлі ґорсети, поважні жінки обирали темніші кольори. Усі вироби – ручна робота. Окрім того, у лемкинь було завжди чудове почуття смаку – до ґорсетів ішли сорочки (опліччя) зі стриманою вишивкою. ”

У виставковому залі вже презентували колекції лемківських писанок, виставку робіт з лози майстрині Оксани Адам’як, виставка світлин “Обличчя Лемківщини” то що. У музеї проходять також конференції, присвячені культурі лемків, майстер-класи лемківських традиційних ремесел.

Віра Дудар, директор Музейного комплексу “Лемківське Село”: “Ми закликаємо привозити нам те, що є лемківське у ваших родинах – одяг, посуд, вироби, інструменти, то що. Ми єдиний музей, який дає державну гарантію збереження цих раритетів, так ми можемо зібрати воєдино те, чим зможемо поділитись зі світом, познайомити з гірськими лемками найзахіднішою гілочкою українського народу, які втратили, але не забули свою Лемківщину”.

101e6300c0095ac2e092e016dc66e9a6

Джерело: TeNews

Від admin