Тернопільські медики б’ють на сполох – вже цього року в області зафіксували 15 випадків лептоспірозу в жителів Борщівського, Збаразького, Кременецького, Підволочиського, Підгаєцького, Теребовлянського, Чортківського районів і Тернополя. Серед інфікованих є і дитина 2004 року народження. Два випадки – летальні.

Як розповідають в обласному лабораторному центрі МОЗ України, рівень захворюваності населення краю на лептоспіроз є стабільно високим і перевищує середні державні показники. Випадки недуги реєструють щороку. Для прикладу, торік захворіло 16 людей, а рекордним став 2014 рік – 35 випадків, пише Наш День.

Лептоспіроз – це гостра інфекційна хвороба, що викликається збудником з роду лептоспір. Зараження людей відбувається через пошкоджену шкіру й слизові оболонки, під час купання у водоймах зі стоячою водою, у разі вживання сирої води з природних водойм, заражених молока, м’яса, при контакті з вологим ґрунтом, а також при забої інфікованих тварин, обробленні м’яса.

Носіями лептоспір у природі є гризуни (щури, миші), а також свині, рідше – велика худоба та собаки.

Для профілактики варто уникати купання в стоячих водоймах, особливо якщо там можуть водитися пацюки, надягати гумові чоботи і рукавички при роботі з землею, не пити воду з відкритих водойм і захищати продукти від гризунів.

свічка

Від admin