За словами голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Миколи Сольського, аграрний комітет працює над механізмами компенсації втрат, які аграрії можуть понести через проблеми з врожаєм.

Про це повідомляє AgroPolit.com.

«Вважається, що минулий рік був ідеальний для аграріїв, навіть за умови, що ціни на сільгосппродукцію не були ідеальними. Цього року існують дві пересторги: перша — низькі світові ціни, на які Україна вплинути не може; друга — цього року через дощі був дуже важкий посів і, не зважаючи на хороше літо, результат по врожаю (за винятком деяких регіонів) буде гіршим ніж минулого року. Але деякі регіони будуть в плюсах, це вже зараз видно», — заявив Сольський.

Також голова аграрного комітету повідомив, що депутати спільно з представниками аграріїв та страхових організацій розробляють механізм, який дозволить компенсувати ризики представників АПК.

«Зараз в аграрному комітеті обговорюється ідея з механізмом, який буде передбачати страховку прибутку за врожай з 1 га. Планується імплементувати її через страхові організації, які краще за будь-які державні органи зможуть відстежити законність та реалізацію таких страхувань. Ми спробуємо зробити все можливе, щоб ця страховка запрацювала вже з наступного року. За два тижні ми зберемо представників страхових компаній, щоб розглянути умови та окремі деталі страхування врожаю, адже така операція несе багато страхових ризиків, вона не дешева і нам потрібно подивитися чи зможемо ми виділити необхідні суми з бюджету», — заявив Сольський.

агро

Від admin