На Тернопільщині рівень захворюваності на хворобу Лайма перевищує середні державні показники, ситуація із рівнем захворюваності на цю недугу місцеві медики кваліфікують як нестійку, до того, ж лікарі зауважують, що останніми роками на території області період нападів кліщів збільшився, кліщі активізуються з початку року значно швидше, ніж раніше. Про це та розповіла лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Надія Годована.

«Враховуючи небезпеку для здоров’я населення, працівникам міського, міськміжрайонних та міжрайонних відділів ДУ «ТОЛЦ МОЗУ»були представленіокремі аспекти епідеміології Лайм-бореліозу в Тернопільській області. А саме:

• Розміщення регіону в зоні з родючими ґрунтами і достатнім зволоженням, оптимальною температурою,різноманітністю рослинного і тваринного світу сприяє масовому поширенню кліщів та створює сприятливі умови для циркуляції збудників іксодових кліщових бореліозів.
• Протягом останніх років вихід іксодових кліщів із зимової діапаузи приходиться на більш ранні терміни, а сезон активності триває до третьої декади листопада, що зумовлює збільшення чисельності кліщів та, як наслідок, велику кількість нападів на людей.
• З кожним роком збільшується кількість звернень за медичною допомогоюз приводу присмоктування кліщів: з 10 випадків у 2006 році до 797 – у 2012 році, 1544 – у 2018 році. Відповідно зростає захворюваність на хворобу Лайма серед населення області: з 7 випадків (0,63 вип. на 100тис. населення) у 2006 році до 59 (5,46 вип. на 100тис. населення) – у 2012 році, 184 (17,54 вип. на 100 тис. населення)–у 2018 році.
• Епідемічна ситуація з хвороби Лайма в області розцінюється як нестійка. Рівень захворюваності населення є стабільно високим і перевищує середні державні показники.
• Річна динаміка захворюваності характеризується вираженою сезонністю, пов’язаною з періодом активності переносників. Найбільша кількість нападів на людей реєструється в травні-червні та вересні-жовтні.
• Щорічно з’являються нові ензоотичні території, як за місцем зараження людини (присмоктування кліща, укус комахи), так і за результатами досліджень кліщів (позитивні знахідки). Природні осередки Лайм-бореліозу є в усіх районах області та в м.Тернополі. Станом на 01.01.2019р. зареєстровано 292 населених пункти.
• Ризик інфікування людей залежить від кількості заражених кліщів в даному регіоні і частоти контакту з ними.

Фахівцями ДУ «ТОЛЦ МОЗУ» щорічно проводяться акарологічніобстеження лісових масивів, лісопаркових зон, парків тощо для визначення чисельності кліщів. Такожздійснюються дослідження кліщів (з довкілля, знятих з людей) на зараженість бореліямиметодом темнопольної мікроскопіїй полімеразно-ланцюгової реакції.

Результати проведених досліджень свідчать про те, що в області сформувався стійкий осередок Лайм-бореліозу. Тому організація та проведення профілактичних заходів залишаються актуальними», – каже Надія Годована.

574178e165c2cad5425e8a3a403b7a64

Джерело: TeNews

Від admin