cukor-2019-116 жовтня – Всесвітній день продовольства. В цьому контексті, очевидно, досить неоднозначно прозвучить інформація про те, що цьогоріч українцям може забракнути цукру. Через те, що виробники менше посіяли цукрових буряків, цукрові заводи не забезпечать країну цим солодким продуктом,  – стверджує «Gazeta.ua» з посиланням на glavcom.ua

cukor-2019-1

Як пояснює ситуацію Ростислав Новосад, голова правління ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» (м. Луцьк), у сільськогосподарських підприємств, як і в цукрових заводів, зникла мотивація.

«Зникли прибутки. Кілограм цукру коштує в межах 10 грн, а для його виробництва господарству треба здати 12 або й 17 кг (бо вони мають пропорції 70 на 30 – тільки 800 гр вони отримують з кілограма виробленого). Звідси випливає, що сировина, тобто кілограм цукрових буряків, має коштувати 50 копійок. А столові буряки цього року навесні коштували 22 грн, цибуля – 37 грн і так далі. От фермерські господарства виключили зі своєї сівозміни цю культуру і перестали, у зв’язку зі збитковістю, вирощувати цукрові буряки», – каже Ростислав Новосад.

Додає, що вижити можуть тільки насильніші підпримства, що мають запаси.

«Всі інші просто не переробляють буряків. І приклад, що із 40 заводів 25% знову не будуть працювати, про це говорить. На сьогодні це призвело до того, що Україна вперше, напевне, за роки незалежності не забезпечить себе цукром. Хоча ще 30 років тому Україна виробляла 5,5 млн тон цукру і забезпечувала цим продуктом весь Радянський Союз», – додає Новосад.

Фахівець вважає, що тростинний цукор буде дешевшим, навіть з урахуванням, що його привозитимуть з Індонезії чи Бразилії.

Від admin