Чудотворну ікону Марії Божої Ченстоховської знайшли під час реставраційних робіт у костелі у селі Великий Ходачків. За переказами, цю чудотворну ікону на кришці стола Святого сімейства в Сіонській світлиці в Єрусалимі написав євангеліст Лука. Її вважають однією із найбільш шанованих та цінних святинь Польщі та Центральної Європи.

Місцева жителька Еміліана Пахолок розповідає, що костел в середині не був розписаний, у ньому були два бічних вівтарі та кілька скульптур святих. У святкові дні там грав орган. У центрі храму у вівтарній частині знаходилася ікона Марії Божої Ченстоховської. Цей образ пишеться із кількома порізами на обличчі, отриманих, ймовірно, від удару шаблею. Знайдена ікона написана в 1881 році.

Мешканці Великого Ходачкова зауважують, що копії ікони вважаються чудотворними. В Україні найвідоміші є: – Буцнівська чудотворна ікона Божої Матері, зберігається в церкві Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії в селі Буцневі Тернопільського району Тернопільської області (Україна); Чудотворна ікона Матері Божої Тиврівської, зберігається в Костелі св. Архангела Михаїла (Тиврів, Вінницька область, Україна); Чудотворна ікона «Цариця Карпат», знаходиться у Гошівському монастирі (Ясна Гора, Карпати).

Люди, які проживають у Великому Ходачкові сподіваються, що після того, як реставрація храму завершиться, ікону знову розмістять на її місце.

8ee139f48d745071bbe22d830ae446da

Джерело: TeNews

Від admin