М’ясна східна страва шаурма (донер-кебаб) – нескладна в приготуванні, ситна і, напевно, смачна. На вигляд – це лаваш, начинений дрібно нарізаним м’ясом, спеціями, соусом, а також свіжими овочами. Чутки про те, яке м’ясо усередині шаурми ходять різні… Тут доведеться покладатися на виробника цієї страви. Чи може він гарантувати нам безпечність продукції, яку реалізує?

Швидка гаряча їжа готується швидко і це – зручно. Про шкоду фаст-фуду чули вже всі. Але далеко не всі уважно ставляться до всього, що чують, і тим більше, далеко не всі розуміють, що все, що відбувається навколо, може стосуватися і їх самих. Наслідками таких перекусів можуть бути розлади шлунково-кишкового тракту, виникнення гострих кишкових інфекцій. Адже, перекушуючи в незнайомому місці на вулиці, часто ризикуємо.
Ви не знаєте, чи для приготування шаурми використовували доброякісне м’ясо із господарств благополучних щодо заразних хвороб тварин та птиці, що підтверджуються відповідними ветеринарними документами.
Не менш важливо, що у більшості цих закладів торгівлі відсутні умови для приготування такої продукції. Адже кіоски-причепи не підключені до мереж водопостачання та каналізації, виготовлення їжі швидкого приготування здійснюється з порушенням поточності технологічного процесу, у зв’язку з недостатнім набором приміщень, технологічного та холодильного обладнання, інвентарю, а також недотриманням умов миття торгівельного обладнання, правил особистої гігієни та проходження медогляду працюючими. При недотриманні температурного режиму, товарного сусідства при зберіганні різних груп харчових продуктів і умов обробки сировини та готових страв, можливе забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами.
На сьогоднішній час спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» не можуть безпосередньо реагувати на факти порушень. Під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень з метою встановлення ймовірного джерела інфекції. За їх результатами інформуються зацікавлені служби.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій рекомендуємо:
– не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торговельній мережі, де можуть надати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продукції (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника та ін.);
-звертати увагу на умови виготовлення та реалізації харчових продуктів та страв;
-цікавитись кінцевими термінами придатності, детально читати етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом (складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин).

При появі клінічних ознак хвороби звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне якісне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.
Бережіть себе!

FB_IMG_1568118329357

Від admin