Шановні мешканці Тернопілля та гості краю! Звертаємося до вас з проханням дотримуватися вірного алгоритму дій під час екстремальних ситуацій, що можуть нести пряму загрозу життю і здоров’ю людей. Пам’ятайте: наша безпека залежить не лише від захисту правоохоронних органів, а й належної пильності кожного з нас.


Нагадаємо, 4 вересня о 7:50 на подвір’ї приватного будинку, на вулиці Тернопільській у селі Петриків стався вибух. Встановлено, що саморобний вибуховий пристрій спрацював на подвір’ї ректора Тернопільського національного економічного університету Андрія Крисоватого. Від вибуху поранень зазнав сам господар та його дружина. Потерпілі госпіталізовані.
Тож у разі виявлення підозрілих або вибухонебезпечних предметів чи пакунків, залишених без нагляду, транспортних засобів та підозрілих осіб, невідкладно інформуйте про це у правоохоронні органи!

Дотримуйтеся наступних рекомендацій:

Якщо знахідка виявлена у громадському транспорті, опитайте людей, які перебувають поруч. Намагайтеся встановити чия вона і хто міг її залишити. Якщо власник не встановлений, негайно повідомте про знахідку водієві;
Якщо невідомий предмет опинився у під’їзді вашого будинку — опитайте сусідів, можливо той належить саме їм. Якщо ні — негайно повідомте у найближче відділення поліції, детально описавши виявлений предмет і ситуацію, що виникла;
Якщо невідомий предмет виявлений в установі, негайно поставте до відома адміністрацію або охорону.

У всіх вищенаведених випадках:

• не чіпайте, не пересувайте, не розкривайте виявлений предмет;

• негайно припиніть будь-які зайві дії поруч з виявленим предметом, вимкніть обладнання і техніку;

• зафіксуйте час підозрілої знахідки;

• обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно-слідчої групи (пам’ятайте, що ви — важливий свідок).
• зверніть увагу оточуючих людей на небезпеку, ініціюйте їхнє відведення на максимально безпечну відстань (не менше ніж 100 м). При цьому зберігайте спокій, а в разі необхідності допоможіть залишити територію ймовірної небезпеки літнім людям, дітям та інвалідам.

Пам’ятайте! Зовнішній вигляд предмета може приховувати його справжнє призначення! Для камуфляжу вибухових пристроїв використовуються звичайнісінькі побутові предмети: сумки, пакети, коробки, іграшки тощо.

Не робіть самостійно жодних дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями — це може призвести до вибуху, численних жертв і руйнувань!

увага

Від admin