Благодійний фонд «Підтримки створення та розвитку суспільного телебачення і радіомовлення в Україні» вважає втручання слідчих органів у свою роботу неправомірним та розцінює обшуки в фонді (котрий є окремою незалежною від НСТУ юридичною особою) як спробу перешкодити підтримці Суспільного мовника з боку партнерів, донорів та грантодавців. Про це йдеться в офіційній заяві, що оприлюднена на сайті фонду.

Наводимо повний текст заяви нижче:

«30 серпня 2019 року в приміщенні Благодійного фонду «Підтримки створення та розвитку суспільного телебачення і радіомовлення в Україні», було проведено обшук і здійснено виїмку документів, які стосуються діяльності фонду. Обшук та виїмку проводили співробітники Державного бюро розслідувань у супроводі Служби безпеки України.

Благодійний фонд «Підтримки створення та розвитку суспільного телебачення і радіомовлення в Україні» є належним чином зареєстрованою окремою юридичною особою, яка не підпорядкована і не входить до складу Національної суспільної телерадіокомпанії України, відтак, не отримує жодних бюджетних коштів.

Наш фонд створений та існує для підтримки проєктів Суспільного мовника в Україні за рахунок грантодавців та благодійників, він є громадським утворенням, яке, як це визначається і в назві організації, покликане забезпечувати підтримку створенню та розвитку суспільного мовника в Україні. Фонд не використовує державні кошти й не втручається в господарську та іншу діяльність ПАТ «НСТУ», обмежуючись наданням підтримки суспільному мовнику за рахунок отриманих від донорів коштів на окремі проєкти, звітуючи при цьому регулярно перед донорами.

Працівники благодійного фонду в жодному випадку не є посадовими особами, відповідно, обшук здійснено з порушенням правил підслідності, оскільки Державне бюро розслідувань не має процесуальних повноважень проводити розслідування діяльності благодійного фонду.

В ухвалі, що була надана нам як привід для проведення обшуку, йдеться про те, що предметом досудового розслідування стало укладання телерадіокомпанією UA: Суспільне мовлення (ПАТ «НСТУ») у 2017 році договору купівлі аудіовізуального обладнання.
Проте Благодійний фонд не є стороною цього договору, не впливає на виконання його умов, не фінансує таку закупівлю і не має жодного відношення до цієї справи. Відтак, формальний привід для проведення обшуку та здійснення виїмки має ознаки перевищення владних повноважень та вчинення підлогу.

Більше того, сама ухвала видається нам підозрілою та маніпулятивною, адже в ній не вказано чому, на думку ДБР та слідчого судді, укладання такого договору з боку ПАТ «НСТУ» становить склад злочину і яким чином окрема юридична особа, яка не задіяна в цих правовідносинах, підпадає під дію ухвали про обшук.

Благодійний фонд також звертає увагу на те, що правоохоронні органи жодного разу не звертались до нас за поясненнями чи інформацією щодо цієї справи.

Нас хвилює той факт, що під час обшуку працівники ДБР вилучили у фонді оригінали документів, які не мають жодного стосунку до зазначеної в ухвалі справи. Під час проведення обшуку у благодійному фонді було оглянуто та зафіксовано на відео інформацію, що містилась у всій кореспонденції фонду, включно з електронними документами та листами.

Окремо варто звернути увагу на вилучення у благодійного фонду оригіналів документів податкової звітності, що може ускладнити подальше звітування перед податковими органами та впливає на нормальну роботу благодійного фонду.

Також були вилучені оригінали договорів щодо взаємовідносин фонду та ПАТ «НСТУ» у 2018 та 2019 роках і вся фінансова звітність фонду за цей період. Таке вилучення унеможливлює наше звітування перед донорами за вже виконані проєкти і фактично перешкоджає подальшій співпраці та роботі з уже запущеними проєктами.

Обшук, що здійснювався протягом цілого робочого дня, призвів до вилучення багатьох основних документів, що необхідні для роботи фонду, а інтерес слідчих до джерел фінансування та донорів фонду ми можемо розцінити як спробу незаконного отримання правоохоронними органами України інформації про іноземних партнерів та національні інституції, котрі підтримують створення Суспільного мовника в Україні.

Маємо переконання, що всі слідчі дії, як і ухвала суду, були вчинені виключно з метою втручання в роботу благодійного фонду та є спробою перешкодити підтримці Суспільного мовника з боку партнерів, донорів та грантодавців».

unnamed

Джерело: UA: Суспільне мовлення

Від admin