Заклав і доглядає за ним місцевий господар Іван Мерлавський. Ростуть тут, окрім різних видів вже звичних ківі, хурми, лимонів, персиків і… зізіфуси. У центрі уваги – хурма.

Історія екзотичного саду почалась 10 років тому з захоплення хурмою. Тепер у саду є понад 50 сортів цього фрукту. Майже всі саджанці садівник привіз з США.

Хурма – доволі нетипове дерево для тернопільського регіону. Її батьківщина — Кавказ і Японія. за даними селекціонерів є більше 725 видів хурми.

Для хурми, за словами Івана Васильовича, потрібно обирати сонячне місце, щоб не було протягів. Так деревце буде швидко розвиватися і рости.

Загалом Іван Мерлавський із Чорткова на Тернопільщині вирощує майже 40 сортів хурми. Перші саджанці сортів Тамкам та Іччі кі кей джіро привіз з Америки.

За словами Івана Мерлавського, вони морозостійкі, можуть витримувати температуру до 26 градусів морозу. Вага одного плоду була 200-250 грамів. Хурма буває чоловічої та жіночої статі. Для плодоношення садять у парі. Плоди ростуть на жіночому дереві. Хоча є й багато гібридних сортів.

Після посадки хурму потрібно постійно поливати. Підживлювати дуже обережно, інакше деревце різко піде в ріст і не визріє деревина. Недаремно хурма добре росте на бідних ґрунтах. Ґрунт і навіть листя дерева радить посипати деревним попелом. Це найкраща профілактика від шкідників. Загалом з хурмою дуже мало клопоту і вона не потребує особливого догляду.

Пригодяться шкаралупки

Низ горщиків господар завжди вистеляє шкаралупами волоських горіхів. Вони найкраще виконують функцію дренажу. Згодиться і керамзит.

Чорнозем для хурми не годиться, найкраще торф або спеціальний ґрунт для цитрусових. В контейнерах хурма зимує у підвалі до весни. У сад її висаджує у травні.

Господар також перекопує грунт навколо дерева. Хурма любить спушену землю. Восени стовбури саджанців, які вже плодоносять і зимують надворі, обмотує для утеплення. Іван Мерлавський і надалі планує вирощувати хурму. Адже хурма з латини означає «їжа богів»…

Які екзотичні фрукти ще є в саду? 

Окрім хурми, радують у саду і різні види персиків, абрикосів та нектаринів. Але є на господарстві й зовсім невідомі рослини для пересічного українця, наприклад, як от дерево зізіфус. Господар Іван Мерлавський розповідає, що це щось схоже на фініки. І додає, що радять його тим, хто перехворів на онкозахворювання.

Сорти, які висаджує садівник, плодоносити починають, як правило, вже на другий-третій рік. Усі фрукти пан Іван і його родина продає на місцевому ринку у районному центрі. Невдовзі добрий господар планує розширити асортимент плодами власного манго, авокадо та оливи.

8c5759fa7b4504c10bc79c067679953e

Джерело: Свобода

Від admin