В Тернополі спалах сальмонельозу в кафе

 

Повідомляємо, що в м. Тернополі зареєстровано спалах сальмонельозу з кількістю постраждалих 3 особи. Спалах пов’язаний з відвідуванням одного із закладів громадського харчування.


Результати епідеміологічного розслідування дають підстави вважати, що причиною спалаху послужило використання немаркованих яєць, які використовувались як складова млинців, що фігурують у замовлених стравах у всіх 3-х випадках захворювань. Саме немарковані харчові продукти є потенційно небезпечними для пересічного споживача в зв’язку з тим, що якість та безпечність їх не гарантовано, не виключені порушення щодо умов зберігання та дотримання термінів придатності. В такому випадку неможливо встановити виробника, дату його виробництва або кінцевий термін придатності.
Окрім того, нами встановлено, що замість вказаної в технологічній карті сметани до млинців додавався сметанний продукт.
Нашим читачам нагадуємо різницю між сметаною та сметанним продуктом. Натуральна сметана є повноцінним якісним харчовим продуктом, котрий виготовляється з вершків, сквашуванням їх молочнокислими бактеріями. Термін придатності натурального продукту не може перевищувати 3 діб – для продукту в негерметичній упаковці, 14 днів – в герметичній.
При виробництві сметанного продукту використовуються харчові добавки (замінники молочного жиру – рослинні жири, стабілізатори, загусники, ароматизатори). Термін зберігання сметанного продукту може досягати 30 діб.
Слід пам’ятати, що серпень і вересень – це місяці підвищеної захворюваності на гострі кишкові інфекції.
Рекомендуємо в закладах громадського харчування замовляти страви, що проходять термічну обробку та несуть менший ризик використання сировини та добавок, що можуть бути факторами передачі сальмонельозу, шигельозу чи інших захворювань вірусної етіології (яйця, сметана, заливні страви, салати).
Пам’ятаймо, що відсутність контролю зі сторони державних органів за підприємствами, так званого громадського харчування, створює як епідеміологічні ризики, так і можливість використання фальсифікованої продукції.

лабор



Коментарі закриті.