Впровадження Нової української школи – ключова реформа,  головна мета якої – нова висока якість освіти, формування свідомих, суспільно активних громадян, здатних забезпечити економічне зростання і культурний розвиток країни, області.

За останні два роки на Тернопільщині в процесі реалізації пріоритетних завдань Нової української школи формується нове освітнє середовище в закладах освіти та впроваджується новий зміст освіти. За новим Державним стандартом початкової освіти навчалися в минулому 2018/2019 навчальному році майже 12,3 тис. першокласників у 785 класах. Граючись, діти отримували знання та вчилися спілкуватися один з одним, аргументувати свою думку, виконувати спільні проекти та досліджувати різні природні явища з різних кутів зору. Саме в таку Нову українську школу з 1 вересня 2019 року підуть 11,6 тис. першокласників.

Важливою умовою для якісного навчання дітей, формування нового освітнього простору в закладах освіти області є їхнє забезпечення сучасним матеріально-технічним і дидактичним обладнанням, а також коштами з державного та місцевих бюджетів. Тільки в 2018 році загальний обсяг фінансування заходів для забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної освіти ,,Нова українська школа” становив 109,8 млн гривень, використання яких дало можливість придбати:

9 шкільних автобусів;

– обладнати 2 інноваційні навчально-тренінгові класи;

пристрої для програвання компакт-дисків;

290 комплектів засобів навчання для початкової ланки;

30 кабінетів фізики, хімії та біології для опорних закладів.

Належну увагу до проблем становлення Нової української школи звернуто і в 2019 році: загальний обсяг державних інвестицій в новий освітній простір шкіл області становить 101 845,8 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 року № 130 ,,Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти ,,Нова українська школа у 2019 році”, рішенням сесії Тернопільської обласної ради від 16.04.2019 № 1356 розподілено кошти в сумі 34 077,8 тис. гривень, у тому числі для управління освіти і науки облдержадміністрації – 28 219,1 тис. гривень з метою здійснення централізованих закупівель дидактичних матеріалів, музичних інструментів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів та містам обласного значення – 5 858,7 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 квітня 2019 року № 319 ,,Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти”, рішенням сесії Тернопільської обласної ради від 04.06.2019 розподілено кошти управлінню освіти і науки облдержадміністрації в сумі 9 893,2 тис. гривень для придбання шкільних автобусів, 7 787,7 тис. гривень для придбання персональних комп’ютерів, з метою здійснення централізованих закупівель. Для придбання послуг з доступу до Інтернету закладів загальної середньої освіти розподілено 33 239,4 тис. гривень між місцевими бюджетами.

На сьогодні обласною державною адміністрацією організовано проведення відповідних тендерних процедур закупівель продукції та послуг з дотриманням вимог чинного законодавства.

Проте, підготовка закладів освіти з окремих питань до організованого початку 2019/2020 навчального року останнім часом дещо сповільнена з вини органів місцевого самоврядування різних рівнів. На місцях ще донині не проведені засідання сесій рад, не прийняті рішення про повернення коштів для закупівлі необхідного навчально-дидактичного і матеріально-технічного обладнання, що в свою чергу впливає на завершення в області процесу торгів. Подальше зволікання з вирішенням цих питань може негативно вплинути на якість освітнього процесу в новому навчальному році, настрій учнів, вчителів, батьків, громадськості.

школ

Від admin

Один коментар до “Реалізація завдань Нової української школи: влада і громади Тернопільщини повинні об’єднати зусилля”
  1. А скільки працівників за цей час незаконно звільнили з Тернопільського ОКІППО “Тернопільська липа” знає?

Коментарі закриті.