6 серпня, у Тернополі відбулося засідання комітету з присудження обласних премій в галузі культури за підсумками 2018 року, йдеться на сайті gazeta.te.ua.

Комітет обговорив твори та роботи претендентів. Таємним голосуванням було визначено переможців в одинадцяти номінаціях. Серед них зустрічаємо імя народного майстра України з Чорткова Володимира Шерстія, котрий удостоївся премії імені Ярослава Музики у номінації «Декоративно-ужиткове мистецтво» за серію ікон до 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України.

Журналісти Чортків.City зателефонували номінанту, котрий є позаштатним кореспондентом районної газети «Голос народу», аби привітати з нагородою, заодно і дізнатись більш конкретно про цю подію.

Як нам повідав пан Володимир, минулоріч, у липні місяці, в стінах Київської міської держадміністрації проходила виставка «Духовна спадщина українського народу», присвячена 1030-річчю хрещення Київської Русі. Центральне місце в експозиції займали його авторські ікони – всього сорок робіт, на яких сюжети із Священного Писання, хрещення Руси-України, лики святих. Особливу увагу привертав образ київського князя Володимира, хрестителя нашої землі, та його бабусі княгині Ольги,  канонізованих церквою, з тризубом.

Серед робіт були представлені також ікони «Ісус Христос», «Богородиця», «Старці», «Таємна вечеря», «Святий Димитрій», «Іван Богослов» та інші. Деякі присвячені землякам, що загинули на фронті (майстер, ставши волонтером, не раз побував у гарячих точках). Одна з них – «Юрій змієборець, який вбиває гаспида, що виповз з Кремля». Про виставку чортківського іконописця свого часу писала газета «Голос України» (Публікація «Князь Володимир у вишиванці і з тризубом, ангели серед соняхів і мальв», № 138 від 28 липня 2018 року).

Премії будуть вручені лауреатам у День Державного Прапора України – 23 серпня цього року.

o_1dhm94j2q1h751m0r15ff16j9usc5c

Від admin