24-vybory-800x599-425x318Так, станом на 16.00 на Тернопільщині проголосувало 34,93% виборців. Найактивніші виборці на окрузі №165 (з центром у Зборові), тут на дільниці прийшло 38,72% виборців. Найнижча явка на ВО №164 (з центром у Збаражі) – лише 34,06% виборців.

За словами начальника головного управління Національної поліції у Тернопільській області, станом на 18.00 до правоохоронців надійшло 26 повідомлень про ймовірні порушення виборчого законодавства, повідоіляє сайт Тернопільського прес-клубу. «Найбільша кількість порушень стосувалася незаконної агітації – 9 випадків. Надходили  повідомлення про видачу бюлетеня без пред’явлення документа, відсутність виборця у списках для голосування.  Було дві скарги на неправомірні дії правоохоронців. Поліцейські перевіряють дані повідомлення, зазначив Олександр Богомол. –  У день голосування поліцейські склали два адмінпротоколи: один за статтею 173 КУпАП – дрібне хуліганство та  один за статтею 183 КУпАП – завідомо неправдивий виклик спеціальних служб».

Загалом ситуація ситуація в області спокійна. Зафіксовані правоохоронцями порушення не впливають на волевиявлення громадян. Працівники поліції продовжують нести службу в посиленому режимі та забезпечувати законність виборчого процесу.

Спостерігачі від громадських організацій також стверджують, що суттєвих порушень, які б вплинули на результати голосування, вони не реєструють.

Олександр Домбровський (коаліції ГО «За чесні та прозорі вибори!»): «В області працює 5 мобільних груп наших спостерігачів – у кожному з округів. Фіксуємо незначні порушення. Приміром, у селі Стрілківці Борщівського району – незаконна агітація, У селі Погрібець Зборівського району – спроба видачі бюлетеня без паспорта, є випадки оприлюднення волевиявлення у соціальних мережах. При цьому громадянин опублікував свій бюлетень і визнав, що це порушення».

Ольга  Мазаєва (ОПОРА): «У Теребовлянському районі бюлетень видано за водійськими правами. Спостерігачі повідомили про порушення поліцію. За словами члена ДВК, вона подумала, що пред’явлено ID-картку. Зафіксовано факт, коли проголосувала людина, яка повинна була голосувати  на дому. При цьому члени комісії, які вирушили із переносною скринькою, ще не повернулися».

Тетяна Семусь (обласний осередок Комітету виборців України): «На одній із дільниць Тернополя представник поліції сфотографував посвідчення одного із журналістів, хоча не мав права цього робити. Ще на одній дільниці поліцейський перебував у приміщенні для голосування, що також є протиправним. Про ці випадки повідомлено керівництво Нацполіції в області. Члени деяких ДВК у Тернополі жаліються, що тканина, якою обтягнуті кабінки для голосування надто прозора – можна побачити, як голосують люди. Фіксують спостерігачі КВУ і наявність політичної реклами в області, особливо в стихійних місцях. Водночас, приємно вразила дільниця 611095 в обласному центрі – члени ДВК створили інформаційний стенд, на якому постійно подають поточні повідомлення».

Ігор Процик (Центр суспільних досліджень ПОЛІС): «На багатьох дільницях інформаційні плакати про кандидатів у депутати розміщені не в алфавітному порядку, як цього вимагає закон, а плакати про політичні сили – не так, як у бюлетені.На багатьох великих дільницях бракує скриньок, що створює черги та незручності для виборців».

Представники штабів політичних сил та кандидатів  також наголосили: їхні спостерігачі в усіх виборчих округах не фіксують значних порушень, вибори відбуваються спокійно та без ексцесів.

Від admin