З метою попередження виникнення пожеж під час збирання, заготівлі та переробки врожаю в період жнивної кампанії 2019 року Управлінням ДСНС України у Тернопільській області та підпорядкованими підрозділами здійснюється комплекс профілактичних заходів.

До питання захисту врожаю від пожеж рятувальники підходять комплексно і вирішують їх з органами місцевого самоврядування та керівниками сільськогосподарських підприємств. Зокрема, перед райдержадміністраціями ініційовано проведення спільних рейдів із представниками підрозділів агропромислового розвитку, місцевої виконавчої влади з метою виявлення недоліків у забезпеченні пожежної безпеки на підприємствах сільського господарства та негайного їх усунення. У кожному районі проводяться засідання спеціальних комісій з ухваленням обов’язкових рішень: щодо заборони спалювання стерні й післяжнивних залишків; підвищення боєздатності місцевих пожежних команд; приведення до належного стану джерел протипожежного водопостачання; проведення інструктажів та роз’яснювальної роботи. На базі сільгосппідприємств організовуються практичні навчальні заходи, із залученням пожежного обладнання та техніки.

Важливо пам’ятати, що з початком жнив актуальність дотримання правил пожежної безпеки на хлібному полі зростає у геометричній прогресії. На це є всі підстави, бо, на жаль, 99% загорянь трапляються через людський фактор. Основними причинами є недотримання правил пожежної безпеки, передусім тими, хто задіяний на збиранні хлібів та через несправність збиральної техніки, машин і механізмів. Чинники найпростіші: іскри, що летять з вихлопних труб двигунів внутрішнього згоряння, або порушення правил експлуатації теплових генераторів під час сушіння зерна. Не меншу загрозу становлять дитячі пустощі та спалювання стерні. Варто зазначити, що вогонь може перекинутися на сусідні поля, лісосмуги, житлові і господарські будівлі.

Аби не втратити вирощене у полі аграріям слід подбати, щоб кожен комбайн, жатка, трактор, автомобіль були укомплектовані справними іскрогасниками, вогнегасниками та заземлюючими пристроями. Слідкувати, аби місця постійного скирдування соломи були огороджені, обладнані блискавкозахистом та первинними засобами пожежогасіння, а місця збору врожаю були забезпечені додатковою пристосованою технікою, для підвозу води, на випадок пожежі. Щодня до початку роботи механізмів необхідно ретельно очищати іскрогасники та вихлопні труби від нагару. Недопускати експлуатації збиральної техніки без капотів, використання паяльних ламп для випалювання пилу у радіаторах, заправку збиральної техніки безпосередньо на хлібних масивах. Дуже важливо, належно організувати охорону полів у період достигання хлібів та збирання врожаю, заборонити розпалювання багать поряд із хлібними масивами, розбити поля на 50-гектрані ділянки, обкосити та проорати протипожежні смуги. Поряд із полем треба подбати і про пожежну безпеку на елеваторах, токах і складах, де зберігається збіжжя.

Реалізація вищезгаданих заходів та безумовне дотримання вимог правил пожежної безпеки допоможе уникнути пожеж та зберегти вирощений врожай.

пожежа

Від admin