Одномандатний виборчий округ № 163 з центром у Тернополі фактично повністю охоплює ціле місто (за виключенням районів Пронятин та Кутківці). В окрузі висунуто 21-го кандидата: 16 від політичних партій, 5 – самовисуванці. Серед них екс-депутати, громадські активісти, підприємці та тимчасово безробітні. Нагадаємо, що саме останні входять до числа найпопулярніших “професій” серед мажоритарників, пише Чесно.

Чинним нардепом 8-го скликання від 163-го округу є Тарас Пастух, обраний як самовисуванець та член “Української народної партії”. Згодом вступив до парламентської фракції “Об’єднання Самопоміч”. У 2012 році Пастух також балотувався у 163-му окрузі, однак до парламенту не пройшов, у 2006-2014 роках був депутатом Тернопільської обласної ради від Блоку української народної партії.

За час перебування у Раді нардеп голосував за створення антикорупційного суду та новий Виборчий Кодекс. Антидемократичних актів не підтримував.

pastuh-taras5
Тарас Пастух (фото – samopomich.ua)

Політична кар’єра нардепа розпочалась ще у 1998 році, коли Пастух впродовж 2-ох років був помічником нардепа Михайла Ратушного. У 2011-2014 роках працював директором ТОВ “Торговий дім “Опілля”. З початком війни на Донбасі відправився служити в АТО добровольцем у 128-й гірсько-піхотній бригаді ЗСУ.

Нагадаємо, що округ нардепа отримав 81 млн грн. субвенцій. Ця сума є найменшою з усіх, що виділялись на регіон.

Сьогодні Пастух знову є кандидатом у нардепи від “Самопомочі”, округ не змінює.

Брат нардепа Барни

У цьому окрузі балотується Степан Барна, котрий до травня 2019-го року був очільником Тернопільської ОДА. Попередньо Барну було обрано до 8-го скликання ВРУ від партії “Блок Петра Порошенка”, але у 2015 році після призначення головою облдержадміністрації він склав депутатський мандат. За час перебування на посту очільника адміністрації став фігурантом антикорупційних розслідувань у справі про будівництво оперативно-диспетчерської служби (ОДС). Сьогодні екс-очільник ОДА є тимчасово безробітним.

Poroshenko-Petro-i-Barna-Stepan-15045431-3000x1500
Степан Барна з Петром Порошенком (фото – vkursi.te.ua)

Зазначимо, що рідним братом Степана Барни є не менш відомий нардеп-кнопкодав Олег Барна. Останній є учасником ряду скандальних інцидентів у стінах ВРУ, так у 2018-му році депутат облаяв журналіста за запитання про кнопкодавство. Олег Барна також балотується до Верховної Ради 9 скликання, в окрузі №167 з центром у м. Чортків (Тернопільська область). Наразі обидва брати висуваються від партії “Європейська Солідарність”.

Громадський Рух ОПОРА зафіксував порушення у передвиборчі агітації кандидата. У Громадському транспорті транслювались відеоролики з ознаками агітації Степана Барни. Показ таких відео матеріалів  у громадському транспорті може суперечити частині 9 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», що передбачає відповідальність за статтею 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також кандидатом було розміщено матеріали передвиборної агітації на носіях зовнішньої реклами без вихідних даних.

Як Зе!кандидат яйцями засівав

Одним із 199 кандидатів-мажоритарників від “Слуги народу” став Андрій Богданець, якого партія висунула у 163-му окрузі. За даним ЦВК кандидат є безпартійним, працює заступником генерального директора ПрАТ “Птахофабрика Тернопільська”. Раніше Богданець не балотувався до жодного з органів державної влади, чи місцевого самоврядування. Однак впродовж цієї виборчої кампанії вже був “схоплений” на гречкосійстві, мажоритарник роздавав курячі як благодійну допомогу.

4.07_Ternopil_bohdanec
(фото – oporaua.org)

За даними місцевих ЗМІ керівник підприємства, де працює Богданець – Петро Сачик, неодноразово підтримував різні політичні сили, однак на цей раз вирішив долучитись до політики з допомогою свого заступника.

94746be430af6ca0a711677b528dc14f_XL
Андрій Богданець (фото – realno.te.ua)

Сільський староста “Батьківщини”

Батьківщиною” у даному окрузі було висунуто в.о. сільського старости – Богдана Брича, він є членом згаданої партії.  До участі у Євромайдані був приватним підприємцем, після нього розпочав громадську діяльність. Брич є засновником та керівником громадської організації “Майдан Тернопіль”, яка, за даними передвиборної програми кандидата, веде боротьбу із незаконними будівництвами в Тернополі.

showcandimgpt001f01=919pf7201=18926
Богдан Брич (фото – cvk.gov.ua)

Соратник мера Тернополя

Заступник міського голови, “свободівець” – Леонід Бицюра, є ще одним із кандидатів у нардепи. Суб’єктом висування стала, вже згадана, “Свобода”. Він декілька разів балотувався до ВРУ: 2002-го – як мажоритарник від партії “Нова генерація України”, у 2007-му та 2012-му – за списками “Свободи”, однак до парламенту обраний не був.

 

Leonid-Bytsyura
Леонід Бицюра (фото з сайту– pro.te.ua)

Бицюру обирали депутатом Тернопільської міської ради 5-го скликання у 2006-му році та депутатом Тернопільської обласної ради 6-го скликання у 2009-му році. Впродовж 2006-2015 років перебував на посадах заступника міського голови та заступника голови Тернопільської ОДА. Згідно з даними ЦВК сьогодні працює заступником міського голови Тернополя (з питань діяльності виконавчих органів влади).

Кандидат є засновником та керівником ряду організацій, серед яких: ГО “Правнича спілка”БФ “Єднання поколінь” (одним із засновників фонду є чинний мер Тернополя – Сергій Надал), ТО “Кінохвиля” та ГО “Тернопільська кінокомісія”. Зазначимо, що він також є членом Української кіноакадемії (з 2017-го року).

У передвиборній агітації кандидата зафіксовано правопорушення через факт розміщення рекламних щитів із передвиборною агітацією на будівлі державної форми власності.

Засновник “Файного міста” від Голосу

Підприємець та громадський активіст Максим Черкашин представляє на парламентських виборах нову політичну партію “Голос”. Він не єдиний представник тернопільщини в партії, так нещодавно Сергій Притула увійшов до списків “Голосу” під 30-м номером. За словами Притули саме він порекомендував включити Черкашина по мажоритарному округу в Тернополі.

Попередньо кандидат вже мав досвід балотування та політичної діяльності. Так у 2010-му році він висувався до Тернопільської міської ради 6-го скликання від “Громадянської солідарності”. Працював у місцевих органах влади: радником міського голови з питань молодіжної політики (2006-2010 роки), помічник міського голови (2011-2013 роки), заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації міської ради (2013 рік),  начальник патронатного відділу міської ради у Тернополі (2014-2016 роки). Сьогодні кандидат є безпартійним.

250px-Максим_Черкашин_-_11056842
Максим Черкашин (фото – uk.wikipedia.org)

Кандидат є приватним підприємцем, засновником та керівником ГО “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад”. Серед проектів, що їх реалізувала організація є “Школа молодіжних лідерів громад” та “Школа локальної демократії”Черкашин також є одним з засновників та організаторів музичного фестивалю “Файне місто Тернопіль”.

В агітаційній кампанії Черкашин допустився того ж правопорушення, що і його опонент – Барна. У Громадському транспорті транслювались відеоролики з ознаками агітації. Відеоролик про кандидата було зафіксовано на телеекрані у тролейбусі, який курсує по маршруту №11.

Екс-свободівець

Екс-депутат Тернопільської міськради Іван Сороколіт став ще одним з мажоритарників по 163-му округу, його висунула партія “Сила людей”. Сьогодні кандидат є членом згаданої партії. Однак раніше він балотувався до ВРУ (2006 рік) від блоку “ПОРА-ПРП”, до Тернопільської облради (2009 рік) від партії “ПОРА”, а також до Тернопільської міськради (2015 рік) від “Свободи”.

 

showcandimgpt001f01=919pf7201=19853
Іван Сороколіт (фото – cvk.gov.ua)

На момент обрання він був членом партії “Свобода”, однак 2017-го року Сороколіта було виключено з партії, приводом стала  не підтримка змін до Генплану міста. Офіційною причиною було названо: “порушення партійного Статуту, дисциплінарного статуту і положення про депутатську роботу, партійної програми і загальної програми команди “Свободи” на місцевих виборах до Тернопільської міської ради 2015 року”. На початку 2018-го у депутата забрали мандат.

Сьогодні кандидат працює приватним підприємцем, раніше був керівником КП “Інтеравіа”.

Кандидат з досвідом

Вкотре до Верховної Ради у 163 окрузі балотується Анатолій Вихрущ – професор, завідувач кафедри психологічних та педагогічних дисциплін ТНЕУ.

1312

Анатолій Вихрущ (фото – irp.te.ua)

Вихрущ є членом та керівником Тернопільської крайової організації політичної партії “Народний Рух України”. Кандидат чотири рази балотувався до ВРУ, у 4-му скликанні від Виборчого блоку партій “За Ющенка!”, 6-му – від НУНС, 7-му – самовисуванець, 8-му – від НРУ. Зазначимо, що кандидат жодного разу так і не був обраний до парламенту. З 1998 року балотується до органів місцевої влади та самоврядування. У 2005-2008 роках був заступником Тернопільської обласної державної адміністрації.

Захисник “євробляхерів”

Ще одним кандидатом, котрого висунула політична сила став Ігор Красновський від партії “Разом сила”. Про нього теж відомо не багато. З сайту ЦВК можемо дізнатися, що Красновський є членом партії “Разом сила”. Працює приватним підприємцем, а основним видом його діяльності є комп’ютерне програмування. Раніше в органи влади та місцевого самоврядування не балотувався.

64930575_835410456843901_7548523662601617408_o
Ігор Красновський (фото – facebook)

Він також є керівником та активістом ГО “Авто Євро Сила” у Тернополі. Дана організація захищає власників автомобілів з реєстрацією у європейських країнах, так званих “євробляхерів”. Зі сторінки кандидата у соцмережі Facebook можемо дізнатися, що як один із способів агітації, Красновський використовує розміщення реклами саме на таких автомобілях.

66496063_846370995747847_2921434130514182144_o
(фото – facebook)

Екс-укропівка та помічниця Купрія

Однією з перших на окрузі зареєструвалась Юлія Мамчак, котра балотується як самовисуванка. Раніше Мамчак була членкинею політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”, звідки вийшла у квітні 2019 року. У 2015 році брала участь у місцевих виборах як кандидатка від “Укропу”. Вона є приватною підприємицею та громадською активісткою, заснувала ГО “Країна рівності і правди”.

woomen
Юлія Мамчак (фото – tvij-vybir2019)

У 8-му скликанні ВРУ Мамчак була помічницею нардепа Віталія Купрія. Також була членкинею ОВК на чергових виборах Президента України – від кандидата на пост Президента України, вже згадуваного Купрія. Останній, імовірно, був техкандидатом Зеленського на тих самих виборах.  Зазначимо, що останній є фігурантом антикорупційних розслідувань, згідно з декларацією депутата у 2017-му році офіційні доходи не відповідали його витратам.

Нардеп-бодібілдер

Втретє народним депутатом хоче стати Ігор Побер, його кандидує партія “УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка”. Побер уперше балотується до ВРУ як мажоритарник, до 7-го та 8-го скликань був обраний за списками партій УДАР (№25) і БПП (№67), відповідно. Незважаючи на те, що нардеп зразково відвідував сесії 8-го скликання Ради, він є кнопкодавом.

200px-Побер_Ігор_Миколайович_-_16037715
Ігор Побер (фото – uk.wikipedia.org)

У 2006-2010 роках був депутатом Тернопільської міської ради 5-го скликання від БЮТу, згодом балотувався туди ж від партії УДАР. Впродовж 2010-2012 років був начальником управління з питань фізичної культури і спорту головного управління з питань туризму, сім’ї, молоді та спорту Тернопільської ОДА. До початку політичної кар’єри кандидат займався спортом, зокрема у 2005-му році став чемпіоном України, Європи та світу з бодібілдингу за версією WFA.

У цьогорічній виборчій кампанії до парламенту Побер вдається до гречкосійства. Так спостерігачі Руху ОПОРА зафіксували проведення безкоштовних тестів на визначення рівня глюкози у крові.

“Бажаючих пройти обстеження просили заповнити анкету і вказати свої персональні дані. Водночас з наметів розповсюджували друковані матеріали передвиборної агітації кандидата Ігоря Побера”. 

9.07_Ternopil_afisha_Pober
(фото – oporaua.org)

Депутатка від “Громпозиції”

Серед мажоритарників, що їх висунула в округах “Громадянська позиція” є депутатка Тернопільської міської ради 6-го скликання Лариса Римар. Її було обрано 2015-го року також від “Громпозиції”. У 2009-му Римар балотувалась до міськради від “Блоку української народної партії”. Кандидатка двічі (у 4-му та 6-му скликаннях) була помічницею на громадських засадах нардепа-прогульника Ярослава Джоджика.

5671eeeb9f283285df3438510e5710c6
Лариса Римар (фото – tenews.org.ua)

Наразі мажоритарниця працює директоркою Тернопільського музичного коледжу ім. Соломії Крушельницької, є безпартійною. Римар є керівницеюдекількох організацій, серед яких ГО “Асоціація жінок України” та ГО “Спілка власників землі”.

Держслужбовець від радикалів

“Радикальна партія Олега Ляшка” на позачергових парламентських виборах може набрати близько 2,5%, про це свідчать дані соціологічних досліджень. Цього не достатньо для проходження партії до парламенту за списками, однак радикали висувають своїх кандидатів у мажоритарних округах. Так тут балотується член “Радикальної партії Олега Ляшка” – Тарас Серетний.  

5d72efdae7e2bbeaa749f2921a3cbbd8
Тарас Серетний (фото – tenews.org.ua)

У 2015-му році він став депутатом Тернопільської міської ради 7-го скликання від РПЛ. За сумісництвом є провідним спеціалістом управління з контролю за використанням та охороною земель головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, такі дані оприлюднено на сайті ЦВК.

Юрист від Руху Саакашвілі

“Рух нових сил”, лідером якого є Міхеіл Саакашвілі висунув 9-ть кандидатів в одномандатних виборчих округах, одним з них став юрист та член партії з Тернополя – Петро Солонинко.  Кандидат є начальником юридичного відділу  ТОВ “МЖК ІРЛАГА”. Раніше Солонинко брав участь у виборах до Тернопільської міської та обласної рад 7-го скликання від політсили НРУ.

showcandimgpt001f01=919pf7201=21240
Петро Солонинко (фото – cvk.gov.ua)

На позачергових президентських виборах 2014-го року він був довіреною особою Петра Порошенка у 166-му окрузі.

Бізнесмен та “патріотівець”

Богдан Стасишин став кандидатом у нардепи від політичної партії “Патріот”. Він двічі балотувався до Тернопільської міської ради як мажоритарник (4-е скликання) та, як списочник від “Українського народного блоку Костенка і Плюща” (5-е скликання). Він також є членом Політичної Ради партії “Патріот” та Головою Тернопільського осередку партії.

showcandimgpt001f01=919pf7201=21200
Богдан Стасишин (фото – cvk.gov.ua)

Сьогодні кандидат є бізнесменом та керівником ряду організацій, серед яких ВАТ Бережанський склозавод, ТОВ АСКО та інші.

Кандидат від Смешка

Партія “Сила і честь” набирає близько 4,0% голосів виборців, у Тернополі вона висунула свого кандидата по мажоритарці, члена партії – Сергія Танчука. Раніше він був спостерігачем на президентських виборах 2019-го року від Ігоря Смешка.

showcandimgpt001f01=919pf7201=19275
Сергій Танчук (фото – cvk.gov.ua)

Попередньо Танчук балотувався до Тернопільської міської ради від “Свободи” у 2010-му та 2015-му роках. Однак виграв вибори лише у 2010-му, та був депутатом 6-го скликання ради (2010-2015 роки). Зараз кандидат є начальникомдиспетчерської служби, Служба автомобільних доріг у Тернопільській області.

Єдиний представник від “Ліберально-демократичної партії України”

Одним з 6-ти самовисуванців у 163-му окрузі став Іван Тарасов. Кандидат є членом “Ліберально-демократичної партії України”, за словами представників якої на позачерговому ХVII з’їзді партії (відбувся в Києві 6-го червня) було висунуто одного кандидата у депутати ВРУ: “Це Тарасов Іван Олегович, висувається в одномандатному виборчому окрузі № 163 (м. Тернопіль)” – наголосив Голова ради партії Яків Гольденберг.

showcandimgpt001f01=919pf7201=17013

Іван Тарасов (фото – cvk.gov.ua)

 

Згідно з даними ЦВК Тарасов є безробітним.  

 

“Самарянин” та адвокат

Представником локальної партії “Добрий самарянин” у 163-му окрузі став Ігор Юзьвак. Він кандидується як самовисуванець, хоча є членом вище згаданої партії. У 2015 році Юзьвак балотувався до Тернопільської міської ради 7-го скликання від “Доброго самарянина”. Кандидат працює адвокатом.

showcandimgpt001f01=919pf7201=16116

Ігор Юзьвак (фото – cvk.gov.ua)

 

Єдиний екс-регіонал

 

“Опозиційний блок” у 163-му окрузі висунув керівника та засновникарегіональної організації партії Олега Галамая. Згідно з даними ЦВК кандидат єбезробітним та членом “Опоблоку”. У 2010-му році Галамай балотувався до Тернопільської міської ради 6-го скликання від “Партії регіонів”. Він неодноразово був членом ТВК представляючи “Партію регіонів”, “Руську єдність”та Михайла Добкіна. Як бачимо на цих виборах кандидат проявляє послідовність у своїх поглядах.

 

showcandimgpt001f01=919pf7201=21711

Олег Галамай (фото – cvk.gov.ua)

Активіст з Самооборони Майдану

 

Вдруге балотується до ВРУ Іван Ковалик. 2014-го року його було висунуто від партії “Народний фронт” в окрузі №163, у 2019 році – самовисуванець. Ковалик є безпартійним, працює помічником-консультантом народного депутата  Андрія Левуса. Разом з останнім кандидат є активістом та засновником ГО “Вільні люди”. За даними на сайті організації вона займається збереженням здобутків Революції Гідності, формуванням тилу українській армії, очищенням влади та унеможливленням реваншу проросійських сил.

 

eb3e77a710

Ковалик Іван (фото – mnk.org.ua)

 

Під час подій 2013-2014-го років був учасником руху Самооборона Майдану, зокрема його тернопільського осередку. Ковалик є почесним членом“Молодіжного Націоналістичного Конгресу”.

 

Із “Народного контролю” у самовисуванці

 

Ще одним кандидатом-мажоритарником є Ярослав Гасай, балотується як самовисуванець. Єдине, що відомо про цього кандидата – це його висування до Тернопільської облради від партії “Громадський Рух “Народний контроль” у 2015 році. За даними сайту ЦВК є безробітним та безпартійним.

showcandimgpt001f01=919pf7201=21622

Ярослав Гасай (фото – cvk.gov.ua)

 

Від admin