Талановита тернополянка, співзсновниця аматорського театру «Покликання» Віра Грабчук не вперше допомагає у реалізації корисних ініціатив. Під час вистав завдяки дівчині, її подрузі Валерії Гопко та всьому колективу учнів-акторів традиційно відбувався збір коштів для важкохворих дітей.

Про це пише Мар’яна Бобрівець у TeNews.

Не могла не долучитися Віра і до появи на світ книжки поета та прозаїка Василя Ярмуша «Кіт Мацько». Більше того, вона сама переклала його збірку віршів для дошкільнят англійською, уклавши ще й словничок ключових слів. Усе задля того, аби допомогти слабочуючій випускниці тернопільської школи-інтернату Олесі Струтинській.

— Я тривалий час допомагаю обдарованим дітям, сиротам, дітям із інвалідністю. Тому вирішила, що половину коштів, виручених від продажу англомовної збірки батька, спрямую на потреби слабочуючої дівчини Олесі Струтинської, — каже донька Василя Ярмуша Мирослава, що популяризує його творчість. — Цього року Олеся робить перші кроки у самостійне життя. Їй потрібна матеріальна підтримка й відчуття, того, що вона не сама у цьому світі.

Залишалася єдина проблема — де взяти гроші на видавництво збірки. З цією метою Віра Грабчук разом із Валерією Гопко вирішили поставити благодійну виставу про бій під Крутами. Приблизно у той же час талановита тернополянка дізналася, що на рік відлітає до США — за програмою обміну майбутніх лідерів «Флекс». Тож за приготування театральної прем’єри в Тернополі взялася Валерія Гопко, а Віра розпочала навчання у школі «Сiva charter high school» у місті Колорадо Спрінгс.

Але інколи доля сама сприяє творенню добрих справ. У навчальному закладі дізналися про Вірине захоплення режисурою, допомогу потребуючим дітям та її мрію про появу англомовної збірки. І посприяли в організації благодійного дійства у стінах школи.

— Це був концерт із багатьма номерами різними мовами, зокрема й жестовою. — пригадує Віра. — Захід так сподобався вчителям та учням, що вони вирішили зробити такі доброчинні концерти щорічною традицією. Окрім того, американців розчулило відео, яке Мирослава з Олесею з подякою для них записали.

Майже водночас у Тернополі під керівництвом Валерії Гопко відбулася вистава про історичний бій під Крутами. Старання молоді пройняли серця глядачів. А найголовніше — спільними зусиллями двох ініціативних дівчат суму для видавництва збірки вдалося зібрати.

Мирослава Ярмуш каже, що ймовірно книжку презентуватимуть у вересні. А тим часом цьогорічні випускниці шкіл Віра та Валерія визначаються із майбутнім фахом та вишами. Тож хай щастить цим добрим, розумним дівчатам в обраних професіях та житті.

01

Від admin