Протидія нелегальній зарплаті, дотримання законодавства про оплату праці – проблема, якій на Тернопільщині фахівці фіскальної служби спільно з органами місцевого самоврядування приділяють особливу увагу. Адже, за умови легального працевлаштування, з одного боку, мешканці регіону отримують соціальні гарантії, а, з іншого, місцеві громади – надходження з податку на доходи фізичних осіб.

Так, з початку 2019 року проводилась роз’яснювальної роботи із керівниками підприємств, які допустили заборгованість із виплати заробітної плати та податкових платежів. Отож, вони виплатили 2,5 млн грн заборгованої зарплати, а до місцевих скарбниць спрямували 1,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Крім цього, боржники сплатили 900 тис. грн єдиного соціального внеску.

Також у чіткій взаємодії з органами місцевої влади з питань контролю за додержанням законодавства про оплату праці провели роз’яснювальну роботу із керівниками 442 підприємств. Після цього 418 (95%) суб’єктів господарювання підвищили рівень виплати заробітної плати. Тому додаткові надходження до бюджетів склали 1,5 млн грн, з яких 700 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 800 тис. грн єдиного внеску.

До платників податків, які виплачували заробітну плату та інші доходи громадянам із порушеннями вимог податкового та іншого законодавства (єдиний внесок), застосовували заходи контролю. Впродовж січня-травня 2019 року провели 29 перевірок  суб’єктів господарювання-юридичних осіб та 9 перевірок приватних підприємців. Порушникам нарахували 5,7 млн грн платежів — штрафних санкцій та пені, з них 3,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 2 млн грн єдиного соціального внеску та 500 тис. грн військового збору.

Завдяки активізації роз’яснювальної роботи в травні додатково оформили трудові відносини із понад 6 тис. найманих працівників.

робота

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Від admin