У ці черневі дні виповнюється 100 років від початку унікальної в історії української воєнної стратегії Чортківської наступальної операції Української Галицької Армії – Чортківської офензиви, воїни якої овіяли себе славою у боротьбі за Українську державу в період Української революції 1917-1921 років.

З 7 по 9 червня у Чорткові та Чортківському районі проходив військово-історичний фестиваль “Чортківська офензива”. Участь в триденних урочистостях взяли десятки тисяч громадян з різних куточків України, представники влади Тернопільської та Львівської областей, духовенство.

9 червня – чи не найбільш насичений день фестивалю. Відбулася наукова конференція “Чортківська офензива: звитяжна сторінка українського народу” в Бучацькій Єпархії УГКЦ, поминальна панахида на центральному кладовищі міста Чорткова, спецпогашення марки, відкриття військово-історичного музею та презентація виставки “Чортківська офензива”.

Представники влади, духовенство, військові та громадськість взяли участь у параді Героїв від пам’ятника “Борцям за волю України” до парку культури і відпочинку ім. Івана Франка. У межах фестивалю відбулося театрально-історична реконструкція бою з нагоди 100-річчя подій наступальної військової операції Української Галицької Армії – Чортківська офензива.

На центральній площі міста відбувся грандіозний концерт. Гостей свята розважали творчі колективи, талановиті співаки та артисти. Розпочався святковий концерт авторським виконанням пісні “Офензива” Степана Галябарди, яка стало своєрідним гімном фестивалю.

На фестиваль завітали гості із Теребовлі, які представили свої таланти. Бойовий гопак, запальний канкан та ніжний вальс тішили око глядачів. Варто згадати і народний ансамбль барабанщиць “Мажоретки”, які урочисто вистукували в барабани і задавали ритм святу.

Завітали на свято і гості з Івано-Франківщини, зокрема народний аматорський жіночий ансамбль “Криниця” Городенківського районного палацу культури.

Звучали пісні у виконанні Василя Дунця. Справжнім подарунком для гостей свята став виступ унікального художнього колективу – національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки.

Далі святковий концерт продовжили гурт “Тріода”, народний аматорський ансамбль “Перевесло”, керівник Ганна Прондюк та інші.

Веселі танці, драйвові пісні та хороший настрій був забезпечений всім, хто долучився до святкування “Чортківської офензиви”.

Учасники військово-патріотичного фестивалю пережили спогади далеких літ, вшанували немеркнучу славу героїв державотворення, доторкнулись до мистецьких глибин.

DSC_1923

Від admin