З метою профілактики інфекційних захворювань внаслідок підтоплення помешкань, сільськогосподарських угідь на території Тернопільської області населенню необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:


Для пиття і приготування їжі використовуйте лише воду гарантованої якості (фасовану або привозну).
Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хімічними речовинами, хвороботворними мікроорганізмами.
Для пиття, приготування страв та господарських цілей використовуйте лише кип’ячену воду.
Не вживайте продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою обгорткою тощо.
Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдавайте окропом.
У зв’язку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів, а тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.
Перед їжею обов’язково ретельно мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфектантами серветками.
Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно: колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати.
З метою підтвердження якості та безпечності води провести дослідження води питної на відповідність вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 ««Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.
Бережіть своє здоров’я!

 

62160375_835320223497913_7080749604639080448_n

Від admin