Тарас Циклиняк – закоханий у довоєнний Тернопіль. У ньому він знає, як кажуть, кожен камінець – про минуле будинків, вулиць, пам’ятників і навіть підземель. Усе це результат багаторічного спілкування зі старожилами, вивчення публікацій про старий Тернопіль у газеті «Вільне життя», годин, днів, проведених у читальнях бібліотек.
Крупинка до крупинки Тарас  роками вивчав рідне місто, те, яким воно було до війни, яким воно стало опісля. Не тільки вивчав, а проводив екскурсії туристам з України і закордону, був ініціатором відкриття таких проектів, як бронзові макети довоєнного Тернополя, Парафіяльного костелу, що височів на місці центрального універмагу і був знищений, а також Тернопільської гімназії.
Усі ці дослідження просто не могли не вилитись у книгу. І нарешті це сталося. Спільно з Олександром Столяровим Тарас Циклиняк видав «Пацани довоєнних років. Дитинство Тернополя». Тираж – 300 примірників. Збірка розповідає про долю рідного міста 1945-1967 років. Книжка унікальна не лише старовинними фото та рисунками, яких там понад 200, не лише розповідями людей, які пам’ятають Тернопіль після війни, і декотрих з яких вже немає в живих, а й оригінальною галицькою говіркою із притаманними старовинними висловами, іронією (іронічна в ній вже сама обкладинка) і, навіть, лайкою. Тому це книга без цензури, як зазначає сам автор.
«Ця книга не має жодного стосунку до історії, як науки… Це книга про людей. Про те, що, як казали колись на Галичині, є люди, а є людиська… Я чомусь думав, що чимало старовинних будинків тодішня влада після війни спеціально доруйнувала  чи нищила. Для мене стало відкриттям, що самі ж люди розтягували їх – хто на дошки, хто на камінь чи цеглу. Адже в екплуатацію тоді здавали будинки, яким було і по 90 років».
Тарас Циклиняк каже: книга нікого не залишить байдужим. А виручені із її продажу кошти допоможуть втілити у життя інші проекти, пов’язані із темою минулого Тернополя. У процесі написання – другий том.
2d7b053f5f1274dba4784217cc67be4b
Джерело: TeNews 

Від admin