Музичну cцену фестивалю «Ї» відкрив гурт з Умані «Our Atlaantic». Виконавці поділилися свіжими ритмами та новими композиціямию. Звучали композиції з першого студійного релізу – міні-альбому «Pillow»
В Арт-барі «Коза» стартувала молодіжна сцена фестивалю «Ї». Відтак щороку організатори проводять конкурс та шукають молодих і талановитих поетів зі всієї України. Тому фестиваль «Ї» об’єднав 20 найкращих, які приїхали з різних українських міст аби заявити про свій письменницький талант.
Окрім цього, переможцем музичної молодіжної сцени фестивалю «Ї» став гурт «LitCore»
Літературний вечір у Тернополі розпочався із поезії, яка звучала із молодіжної сцени фестивалю «Ї».
Зі своїми поетичними роботами вдалося виступити авторам із Києва, Львова, Тернополя, Рівного, Вінниці, Івано-Франківська.
Із власною поезією розпочала читання авторка з Києва Юлія Вротна.
«Залягти на дно у Тернополі
На дні того озера, набережну якого обмальовував минулого літа
Жертвуючи попереком, батьком,
Разом із численними бригадами, таких же як і сам
Пережованих та виплюнутих Італіями, Росіями, Польщами.
Залягти фундаментально
По периметру всіх стін головної міської будівлі…, – зазвучали рядки поезії Юлії.
Також на головну молодіжну сцену фестивалю для декламування віршів запросили Лізу Жарікову, Міху Невідомського, Костянтина Примака, Анну Лисенко та інших, хто керується словом та почуттями.
 
У Тернополі вперше побував із презентацією книги Олександр Бойченко
В рамках «Мистецького фестивалю «Ї»» у Тернополі вперше побував із презентацією збірки  «Країна за Збручем» Олександр Бойченко.
Назва цієї книги є певною грою слів, адже збірка включає в себе колонки автора, які він написав впродовж двох останніх років для видання «Збруч» та журналу «Країна». За словами автора – це книжка-міст. Як зазначив Олександр Бойченко – це міст між текстами, що публікувалися по два боки Збруча.

  • Я писав для цих видань і ще тоді знав, що колись ці тексти вийдуть окремою збіркою. Хотів, щоб це читалося як книжка, – додає Олександр Бойченко. – Я намагався зачепити якомога більше важливих тем.

Міжнародний поетичний марафон
Далі стартував міжнародний поетичний марафон за участі шотландського поета та перформера Раяна Ван Вінкла; Юрія Завадського; Павла Коробчука; Андрія Любки; Мар’яни Максим’як; польського письменника Пйотра Черського та грузинського поета Паати Шамугії.
Поетичний марафон у драмтеатрі 4 травня став міжнародним. Автори прибули не лише з інших міст України, сусідньої Польщі, а й з Шотландії та Грузії. Іноземним авторам допомогали професійні перекладачі, які працювали з книгами цих же письменників. З англійською мовою працювала Наталія Семенів, з польською  – Юрій Завадський, з грузинською  – Тамта Гугушвілі.
Виступ гурту The Unsleeping
Справжнього драйву другому дні фестивалю «Ї» задав київський гурт «The Unsleeping». Хлопці вирішили розпочати власну мистецьку справу у 2013 році. І вони вже яскраво увірвалися в інді-рок стихію вітчизняної музики.
Поети іронічного жанру жартували на сцені фестивалю «по-чорному»
Олександр Ірванець почав вечір прозаїчної поезії з вірша «Травень, а так, понімаєте, холодно…». Саме сьогодні це звучить досить влучно.
Поререду ще три чудових поети: Артем Полежака, Андрій Бондар та Юрко Позаяк «розривали» своїми доробками публіку мистецького фестивалю «Ї».
Автори створили цілий аншлаг. Позаяк Юрій розповів історію, як познайомився з Олександром Ірванцем:
–        В 1977-му році була «перестройка», почали друкувати газету «Літературна Україна» і мій батько простягаючи газету, каже: «Юрко, подивись, яке г*мно почали друкувати..», друкований вірші «Санітарочка Рая» я прочитав, напевно, шість разів і полюбив Ірванця навіки».
На сцені виступав прекрасний есеїст, прозаїк, лауреат премії BBC за найкращу книгу есеїстики «Церебро» Андрій Бондар та іронічний поет Артем Полежака.
Після виступу поціновувачі іронічної поезії мали змогу купити в авторів книги, отримати автограф та сфотографуватися на пам’ять.
Завершували яскравий другий день фестивалю київський гурт LATEXFAUNA. Виконавці творять у жанрі дрім-поп, а їхнього родзинкою є цікаве текстове наповнення української мови з суржиковими словами.
На кінотеатральній сцені фестивалю «Ї» цьогоріч було представлено художній короткометражний фільм «Пакєт» (режисера Макс Мельник) та художній фільм «Коли падають дерева» (режисерки Марисі Нікітюк)
 
 
 

Від admin