Як правило, при порушеннях роботи щитовидної залози проявляється цілий ряд симптомів, і варто прислухатися до свого організму і відповісти на питання: «А чи немає у мене проблем зі щитовидкою?»

Часом, коли якийсь чоловік починає поводитися дивно, йому жартівливо рекомендують сходити «перевірити щитовидку». Однак насправді в цих словах мало смішного.

Щитовидна залоза відповідає за правильне перебігання безлічі процесів в людському організмі, і тому вимагає уважного до себе ставлення. Порушення в роботі щитовидної залози здатні привести до цілого ряду захворювань, і необхідна допомога освіченого фахівця, який зможе правильно діагностувати причини хвороби і розробити курс лікування.

Примітно, що жінки схильні до проблем зі щитовидкою в 10 разів сильніше за чоловіків, тому представниці прекрасної статі повинні приділяти цьому органу набагато більше уваги.

Симптоми захворювань щитовидної залози

Нестача або, навпаки, надлишок вироблення гормонів щитовидною залозою впливають на функціонування самих різних органів. Тому ознаки проблем зі щитовидкою досить численні.

Назвемо основні з них:

Вас не відпускає втома. Якщо ви розбиті навіть вранці після довгого сну, якщо стан втоми став супутником вашого життя, це може говорити про те, що щитовидка виробляє занадто мало гормонів.

Ви пригнічені. Депресія стає фоном існування. Поганий настрій не має видимих ​​причин. Цей стан може проявлятися через малоактивну щитовидну залозу.

Ви постійно нервуєте і напружені. Не виходить розслабитися? Ви – як стиснута пружина? Цілком ймовірно, щитовидка надлишково активна.

З’явилися проблеми зі сном. Постійно тягне в ліжко, а якщо ви прилягли на хвилинку, то відкрити очі вже не вийде? Може бути, винна щитовидна залоза, яка виробляє мало гормонів. А якщо у вас безсоння, то, ймовірно, щитовидка надмірно активна.

Ваша вага різко змінилася. Якщо ви без всяких причин почали різко набирати або втрачати вагу, зверніться до лікаря. Щитовидна залоза впливає на обмінні процеси в організмі, і ваш стан може говорити про некоректну роботу органу.

Ваш апетит став іншим. Ви постійно хочете їсти або ж навпаки – абсолютно не відчуваєте голоду? Вам раптом полюбилися страви, до яких ви колись були холодні? Перевіряйте щитовидку!

Вас кидає в жар або в холод. Про проблеми в роботі щитовидки може говорити відчуття холоду навіть в самому теплому приміщенні. Або, навпаки, вас можуть переслідувати напади спеки.

Збільшився зоб. Якщо, обмацавши шию, ви відчуваєте збільшення зоба – пора бити тривогу.

Відчуваються болі в суглобах. Артрит і подібні захворювання можуть супроводжуватися проблемами зі щитовидкою. Якщо у вас з’явилися болі в суглобах, не залишайте це без уваги.

Неможливо зосередитися. Щитовидна залоза впливає і на роботу мозку. Якщо вона дає збій, ви можете відчувати проблеми з концентрацією уваги, мисленням і пам’яттю.

Проблеми зі шкірою і волоссям. Коли щитовидка не функціонує належним чином, може спостерігатися свербіж і сухість шкіри, а також випадання і ламкість волосся.

Підвищується тиск. Ця ознака може проявитися і при надмірному виробленні гормонів щитовидки, і при їх нестачі.

Жіночий цикл «дає збої». Залежно від рівня вироблення гормонів місячні можуть стати дуже рясними або, навпаки, мізерними і нетривалими.

Не виходить завагітніти. Щитовидна залоза впливає на овуляцію. Її недостатня або надмірна активність може чинити згубну дію на здатність завагітніти.

Лікуємо щитовидку і забуваємо про безліч бід

Якщо ви виявили у себе хоча б кілька з перерахованих вище симптомів, негайно запишіться до ендокринолога. Хвороби щитовидної залози вкрай різноманітні і досить підступні, тому необхідно вчасно поставити діагноз і розпочати лікування.

66560eb0f58347650af527afb9da80ffa19be640

Джерело: Доба

Від admin